Szocpol lakásnak nem nézték a fogát

Szocpol lakásnak nem nézték a fogát
Mintha szőnyegbombázás után keletkezett krátertölcsérek alakították volna ki Alsózsolca Sajólád felőli végén található lakónegyed területét, annyira szabdaltak és mélyedésektől teliek a házsorok közti utak, de az ingatlanok udvarai is.

Nem csoda, hogy a tölcsérek alján felgyülemlett a víz.

 

Ez okozza a csapadékos időben és olvadáskor visszatérő “katasztrófahelyzetet” Alsózsolcán. Száraz lábbal nem lehetett átkelni a helyenként fél méter mély tócsákon. A talajmélyedésben pedig házat építettek, és építeni engedtek a hatóságok, a mérnökök, a házat átvevő önkormányzati felelős szakemberek. Ott ahol a bejáratig duzzad a víz. Alsózsolca polgármestere a katasztrófavédelmtől kért  segítséget azt remélve, hogy a vis major keretből visszakapják a víztelenítés költségét. A gyakorlatban ugyanis az történt, hogy a szippantós autó napok óta ingázott és szivattyúzta csapadékot.

Zsíros Sándorné polgármester az előzményekről, a telep építésének körülményeiről, az engedélyeztetésről nem kívánt beszélni, hisz ahogy fogalmazott, “nem az ő hivatali idejében történt”. Arról szólt inkább, hogy nyolcvanmillió forint kellene a csatornázáshoz a “belvizes” szakaszon. A probléma ugyanis visszatérő. Reménykedik, hogy pályázati úton megszerzik a pénzt. 

Támogatást remélnek 

Ott jártunkkor közmunkások dolgoztak a helyszínen. A házak előtt álltak, nézelődtek és tettek kritikus megjegyzéseket az érintett tulajdonosok. Többen kifogásolták, hogy ott, a cigánysoron miért nem szüntetik meg az áldatlan állapotot. Balogh Józsefné a kisebb gyerekeit ki sem engedte az utcára, nehogy a víz miatt bajuk essen. Horváth Géza azonban megértőleg úgy fogalmazott, “annak idején örültek, hogy szocpol lakáshoz jutnak. Nem törődtek azzal, hogy nincs árok, az utcát ellepi a víz…”

Nyékládházán valamivel kisebb feladatot rótt az önkormányzatra a víz. Most azonban úgy döntöttek, hogy beruháznak. Három darab szivattyút vettek szerdán. Galuska László polgármester húszmillió forintos támogatást remél, hogy vízátemelőt alakítsanak ki. Vészhelyzetben a szivattyúk üzemeltetésével elkerülhető a baj.

Kohánka István a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igaztóság vezető helyettese lapunknak elmondta, hogy segítséget nyújtott a szervezet. Felmérték a károkat, és szakvéleményüket a fejlesztési tanács asztalára kerülő beadványokban és pályázatokban leírják.

PT 

Kapcsolódó cikkek:
Sok helyen kitisztították az árkokat
Újabb területek víz alatt Észak-Magyarországon