Magyarország

2012.09.07. 16:33

Győri Enikő: Magyarország más utat választhat az európai célok elérésére

Budapest/Firenze, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország is ugyanazokat a célokat akarja elérni, mint a többi európai ország, de bizonyos esetekben ehhez eltérő utat választ.

Budapest/Firenze, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország is ugyanazokat a célokat akarja elérni, mint a többi európai ország, de bizonyos esetekben ehhez eltérő utat választ.Az államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök kérésére részt vesz az Európai Néppárt képviselőcsoportja politikai vezető szervének ülésén az olaszországi Firenzében. A tanácskozáson az EU aktuális kérdéseiről, fontos céljairól beszéltek, és azon részt vett Herman Van Rompuy, az Európai Tanács vezetője és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Győri Enikő pénteken felszólalt A növekedés és a szociális piacgazdaság védelme című pódiumbeszélgetésen, amelyen részt vett Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke és Janusz Lewandowski pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős biztos is.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy tájékoztatta politikustársait a magyarországi helyzetről, amivel kapcsolatban nagy volt az érdeklődés, de egyetlen kritikai megjegyzést sem kapott. Magyarországnak is ugyanazok a céljai - a munkahelyteremtés, az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése -, mint a többi európai országnak - mutatott rá. Úgy fogalmazott, ezek eléréséhez, "a válságkezelésben szabadabb utat kérünk".

Kiemelte, láthatóan csökkent a magyar hiány és a költségvetési deficit, és ez elismerést váltott ki.

A firenzei tanácskozáson a fő téma a következő hónapok "feszített európai uniós menetrendje" volt. Győri Enikő elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy azonnali cselekvésre van szükség az eurózóna helyzetének rendbetételére, és abban is, hogy nagy kárt okozna bármelyik, "most éppen gyengén teljesítő ország elengedése". Arról is beszéltek, hogy el kell kezdeni gondolkodni a gazdasági-pénzügyi unió jövőjéről - tette hozzá.

A találkozón a következő többéves (2014-2020) költségvetési keret is szóba került, erről várhatóan novemberre megegyeznek a tagállamok, és decemberben az Európai Parlamenttel is megállapodhatnak. A többéves költségvetés a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés kulcsa, ezért "megfelelő méretű közös költségvetésre van szükség" - hangsúlyozta az államtitkár. Megjegyezte, a kohéziós politika fontosságát Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso is kiemelte.

Győri Enikő a tanácskozáson hangsúlyozta, Magyarországnak is érdeke, hogy rendeződjön az eurózóna helyzete, sikeres legyen a válságkezelés, és megerősítsék az uniót.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!