Szoboszlai Endre lett az év huszárja

Szoboszlai Endre átveszi az elismeréssel járó ajándékkosarat
Szoboszlai Endre átveszi az elismeréssel járó ajándékkosarat - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Ismét nagy erdélyi huszártúrára készülnek a lovasok.

A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület február 20-án tartotta meg az elmúlt évet lezáró, illetve az idei év várható programjait bemutató közgyűlését Debrecenben.

A huszárbandérium tagjai először katonás szemlén, eligazításon vettek részt, majd az erdélyi és hazai vendégek és támogatók jelenlétében beszámolókat hallgattak meg; kiemelték, hogy 2016-ban is több emlékesemény kapcsolódik majd az első világháború száz éves történéseihez. Idén – immár sokadik alkalommal – hatalmas erdélyi huszár lovas túrát szerveznek a romániai bajtársakkal együtt, Beszterce-Naszód megyében.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A rendezvényen Meleg Vilmos nagyváradi színművész önálló előadásában az 1869-1918 között prosperált, Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred életének néhány megrázó eseményét villantotta fel. Elismerték önkéntes munkáját Adorján Csabának, Ladányi Sándornak (Romániai, Koltó) és Sarudi Sándornak, valamint emlékjelvényt kaptak a bandérium támogatói. Második alkalommal adták át az „Év huszárja” kitüntető elismerést, ezúttal Szoboszlai Endrének, aki a bandériumi munkát immár negyed százada segíti – tájékoztatta lapunkat Csontos János, a huszáregyesület elnöke.

HBN