Szoboravatás a Református Kollégiumban

Szoboravatás a Református Kollégiumban
Debrecen – Június 9- én a Református kollégiumba hazatért Karácsony Sándor, akinek korábban még a fényképe sem tűnt fel a kollégiumot legeredményesebben népszerűsítő tudósok, nevelők, írók, művészek, közéleti szereplők körében – tájékoztatta szerkesztőségünket, tudósítónk Péter Imre

Pedig Karácsony Sándor- a kollégiumot féltve tisztelő, mindenkor szerető gyermekként- , majd tudós tanárként, számtalan alkalommal, írásainak megszámolhatatlanul sok helyén, mindenkinél hatásosabban említette, sorolta föl a debreceni református kollégium erényeit.

Szerda délutántól az Oratórium lépcsőházában, a Nagy könyvtár előtt elhelyezett mellszobra üzen az Égi világból a kollégium látogatóinak és mai lakóinak: kálvinistának, azaz reformátusnak lenni ugyanaz, mint szabadnak és szentnek lenni. Ki- ki világítson a maga helyén!

Nemes Sándor szobrászművész Karácsony Sándorról alkotott fa mell szobrát – amely korábban Berettyóújfalu Karácsony Sándor középiskolai kollégiumában volt elhelyezve – az Oratóriumban megrendezett emlékülésen Sápi József a berettyóújfalui Eötvös József Szakképző Iskola igazgatója adta át Dr. Fazakas Sándor rektornak, a Kollégiumi Igazgatótanács elnökének. A szoboravatást megelőző kollégiumi teljes nevelői értekezleti emlékülésen Heltai Miklós a Biblia és a modern pedagógia, Dr. Győri János a Debreceni Református Kollégium és Karácsony Sándor címmel tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást.