Szó szerint: gáz van a kerékpárúttal

Akt.:
Itt van vége a bicikliútnak
Itt van vége a bicikliútnak - © Fotó: Matey István
Debrecen, Mikepércs – Néhány útban lévő gázóra és gázvezeték miatt hónapok óta csúszik a bicikliút átadása.

Csak a gyorsan suhanó autóból nézve tűnik úgy, hogy elkészült, használható a kerékpárút Debrecen és Mikepércs között, a 47-es főút mellett. Valójában még több rövid szakaszon hiányzik a burkolat, mert az út nyomvonalában gázórák és gázvezetékek akadályozzák a beruházás befejezését.

Fagyban nem megy

A probléma abból adódik, hogy sok helyen magántelkekből vásároltak fel területek, melyeken a főút felőli részre esett a gázóra, a földben a gázvezeték. A debreceni polgármesteri hivatal illetékese arról tájékoztatta a Naplót, hogy az útban lévő gázórák, vezetékek áthelyezése a kerékpárút építésén dolgozó vállalkozó feladata, melyet az időjárástól függően tud elvégezni.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Plusz 5 Celsius-fok alatt viszont nem lehet a vezetékekhez nyúlni, mert elrepednek. Így valószínűleg csak márciusban tudják a munkát folytatni. Az átadást a kerékpárúthoz tartozó felfestések és jelzőtáblák hiánya is akadályozza.

Júniusra lesz kész

A Debrecen és Mikepércs közötti kerékpárút hossza 4 ezer 239 méter, amelyből 3 ezer 263 méter Debrecen közigazgatási területére esik. A kivitelezési költség bruttó 516,5 forint. A kivitelező számára a munkaterületet 2014. május 27-én adta át a debreceni önkormányzat. A beruházás várhatóan ez év májusának végére készül el, így az eredetileg tervezett január 19-e helyett a kerékpárutat június elejétől használhatják majd a kerékpárosok.

HBN–OCs


Szóljon hozzá a Facebookon!