Szlovákiai választás – lemond a parlamenti képviselet nélkül maradt MKP elnöksége

Lemond a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöksége, amiért az ellenzéki politikai erő a szombati választáson nem jutott a szlovák parlamentbe. Ezt Csáky Pál pártvezető jelentette be vasárnapi pozsonyi sajtóértekezletén.

Az MKP a voksok 4,33 százalékát szerezte, tehát nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Csáky elégedetlen az eredménnyel, amely bevallása szerint érzékenyen érintette pártját.

Jövő szombatra összehívták az MKP Országos Tanácsát, amelytől a jelenlegi vezetés valószínűleg arra kap megbízást, hogy a várhatóan szeptember eleji kongresszusig ügyvezetőként irányítsa a pártot. A kérdésre, ősszel újraindul-e posztjáért, Csáky azt felelte, hogy ezt akkora dönti el.

Az MKP a helyhatósági és megyei politizálásra helyezi a hangsúlyt

Parlamenten kívüli erőként az MKP a helyhatósági és megyei politizálásra helyezi a hangsúlyt, fejtette ki Csáky, készülni fog az őszi helyhatósági választásokra. A pártnak mind az öt dél-szlovákiai, magyarlakta megyében vannak képviselői a megyei közgyűlésekben, és számos magyarlakta településen is MKP-s a polgármester.

Csáky a sajtó érdeklődésére elmondta, hogy nem zárható ki MKP-tagok csatlakozása a parlamentbe jutott Híd párthoz, amelyet a Magyar Koalíció Pártjának korábbi elnöke, Bugár Béla vezet. Az Országos Tanács jövő heti ülésének éppen az lesz az egyik feladata, hogy felmérje, regionális szinten mi zajlik pártberkekben – fejtette ki Csáky.

Az MKP vezetője szerint pozitívum, hogy jobboldali-jobbközép koalíció válthatja Robert Fico, Ján Slota és Vladimír Mečiar ((vlagyimír mecsiar)) eddigi kormányát.

Címkék: , , , ,