Szlovákiai választás – A magyar kormány szerint teljesen átrendeződött a szlovák belpolitikai helyzet

Láthatóan teljesen átrendeződött a szlovák belpolitikai helyzet – ezt mondta a Független Hírügynökségnek a szlovák választások után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A kormány nagyon sajnálja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának nem sikerült a parlamentbe jutnia, azt azonban mindenképpen üdvözölendő tartják, hogy a jobbközép pártok többséget szereztek.

A szlovákiai választások alapvető üzenete, hogy teljesen átrendeződött a helyi belpolitikai helyzet – mondta a Független Hírügynökségnek Semjén Zsolt.

Minden remény megvan

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes mindenképp üdvözlendőnek nevezete, hogy a jobbközép pártok többséget szereztek és hogy minden esély megvan arra, hogy kormányt alakítsanak. Semjén Zsolt szerint az átrendeződést jelzi az is, hogy “az a szélsőséges magyarellenesség, amit a Fico-Slota féle koalíció csinált és amire a kampányát építette” nem volt eredményes.

Semjén Zsolt szerint minden remény megvan, hogy lényegesen jobb legyen a kapcsolat a jobbközép pártokkal, ha kormányt alakíthatnak. A magyar kormány készen áll arra, hogy az európai normáknak megfelelően párbeszédet folytassanak majd a Szlovákiában felálló legitim kormánnyal.

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint nagyon sajnálják, hogy nem sikerült bejutni a szlovák parlamentbe a Magyar Koalíció Pártjának (MKP). Ráadásul ez magyar szempontból sem szerencsés – fűzte hozzá.

A szombati szlovákiai parlamenti választásokon Robert Fico miniszterelnök szociáldemokrata pártja győzött. Valószínű azonban, hogy nem ő, hanem a jobbközép ellenzék alakít kormányt. Robert Fico ugyanis csak Ján Slotával foghat össze, de így nem tudják megszerezni a többséget.

A Magyar Koalíció Pártja ugyanakkor nem jutott be a parlamentbe. Az MKP a voksok 4,33 százalékát szerezte meg, tehát nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Csáky Pál pártvezető vasárnap reggel bejelentette, hogy lemond az MKP elnöksége.