Szlovák újságíró-gyilkosság – Az őrizetbe vettek közül három személy ellen indítottak eljárást

Pozsony – Három ember ellen gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárást indítottak, ötöt pedig szabadlábra helyeztek pénteken azon személyek közül, akiket csütörtökön Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása miatt vett őrizetbe a szlovák rendőrség – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Legfelsőbb Ügyészség megerősítésére hivatkozva.

Szlovák médiaértesülések szerint a rendőrségi őrizetben maradt három személy egyike az a férfi is, akit csütörtökön a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó. Ezt alátámasztani látszanak az őrizetben tartott személyek neveinek – az ügyészség által nyilvánosságra hozott – kezdőbetűi is.

Az ügy részleteiről a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem adott további információkat az ügyészség, ugyanakkor azt ígérték, hogy erre valószínűleg már a jövő héten sor kerülhet. Az őrizetben maradt személyek vizsgálati fogságba vételére szombat reggelig tehet javaslatot az ügyet felügyelő ügyész, s az erre vonatkozó döntést a javaslattételtől számított 72 órán belül kell meghoznia a bírónak.

A szlovák rendőrség csütörtökön hajnalban a dél-szlovákiai Gútán (Kolárovo) végrehajtott akciójuk keretében vette őrizetbe az említett személyeket, több súlyos bűncselekmény elkövetésének gyanújával. A rendőrségi akció eredményét, vagyis azt, hogy több hónap után sikerült előrelépni a szlovák közvéleményt rendkívüli mértékben megrázó februári kettős gyilkosság felderítésében, csütörtökön a szlovák politikai élet több szereplője, köztük Peter Pellegrini kormányfő, valamint a meggyilkolt újságíró családjának ügyvédje is üdvözölte.

A kettős gyilkosság áldozatait – egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét – február végén találta meggyilkolva a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró halála – akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, illetve a kabinet széles körű átalakításához vezettek. Az újságíró-gyilkosság után történteket, az azok hatására távozni kényszerült korábbi szlovák kormányfő, Robert Fico többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek “forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”.

A kettős gyilkosságot követően kezdődött tüntetéssorozat fő szervezőjének tartott Tisztességes Szlovákiáért mozgalom még a múlt héten újabb tüntetéseket jelentett be több szlovákiai városban péntek estére. A szervezet csütörtökön közleményben tudatta, hogy bár hisznek abban, hogy a rendőrség akciója elvezet a gyilkosság elkövetőinek felderítéséhez, de a péntekre jelzett megmozdulásokat mégis megtartják, mivel – véleményük szerint – Peter Pellegrini kormánya “nem tett semmit azért, hogy megújítsa az államhatalomba vetett hitet”.

– MTI –