Szivárványosan színes repertoár

Koncerten
Koncerten - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A mesterkurzusok kiváló alkalmat biztosítanak a módszertani ismeretek mélyítésére.

Szivárványosan színes repertoárt hallhattak Debrecenben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának koncertsorozatán az érdeklődők, többek között Jozef Lupták szlovákiai zeneszerző és gordonka­művész saját kompozícióit és Dobri Dániel darabjának ősbemutatóját. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tizennyolcadik alkalommal megrendezett nyári mesterkurzus- és koncertsorozat művésztanáraitól egyedülálló érdekességeket hallgathattak a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenyek látogatói.

Különleges hangulatok

A július 18-i kamarazenei gála műsorának érdekessége egyfelől a keretes szerkezet Johann Sebastian Bach művészete előtt tisztelegve, másrészt az az elképzelés, hogy kifejezetten brácsára írt darabok szólaljanak meg – ahogyan Nagy Sándor a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora elmondta. Nagy Sándor brácsajátékát Sarkady Katalin kísérte. A hangverseny második felében Jóföldi Anett fuvola, Zs. Szabó Mária hegedű, Scholz Anna gordonka és Lakatos Péter csembaló közös játékában gyönyörködhetett a közönség.

Az előadáson nagyon sok hallgató vett részt, akik nagy figyelemmel kísérték tanáraik játékát. Nagy Sándor tapasztalatai szerint – aki a kezdetek óta tart kurzust az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján – sokféle hallgató vesz részt a mesterkurzusokon középiskolásoktól kezdve egyetemistákon át az érett ifjú művészekig, Spanyolországtól Hong-Kong-ig.

HBN