Szíriai útjáról beszél Kocsis Fülöp

Szíriai útjáról beszél Kocsis Fülöp
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A görögkatolikus érsek-metropolita júniusban a Közel-Keletre utazott, hogy a Görögkatolikus Egyház adományait átnyújtsa az ősi keresztény szíriai település, Al-Dmeine al-Sarqije képviselőinek.

A tízmillió forintnyi dollárt, számítógépeket és a napelemes rendszert Naiim el-Gharbi atya és két falubeli fiatal vette át Bejrút városában. Bár a metropolita vitt ajándékot, maga is sokat kapott az úttól, történeteiből kiviláglik, gazdagabban tért haza, mint ahogyan indult.

Teremtsük meg a hit közegét

A metropolita így vall az utazásról: „Hinnünk kell abban, hogy Isten megsegít bennünket. Úgy érzem, ez az egész út tele volt csodákkal. Sok emberel találkozhattam, visszafelé jövet még I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ortodox pátriárkával is. De a szíriai keresztények hitéből is sokat meríthettem. Itthon valaki megkérdezte, hogy van-e ezekben az emberekben gyűlölet. Bátran mondhatom, hogy nyoma sincs ennek. Abban a meggyőződésemben is megerősödtem, hogy a hit közösségi erő is, nem csak személyes istenkapcsolat. Nagyon sok a hivatás ezen a háború sújtotta területen, azért, mert megfelelő a közeg. Mindenkinek természetes, hogy az Istenre tekintve él. Különös erővel tapasztaltam ezt Szent Charbel sírjánál, cellájánál, melyet nagyon sokan, köztük számtalan fiatal zarándok keres fel. Ha azt szeretnénk, hogy Magyarországon is ébredjenek hivatások, akkor a hit közegét kell megteremtenünk. Meg kell erősítenünk egymást a hitben: a családokat, a plébániai közösségeket.”

A beszámoló december 13-án, szerdán 17 órától kezdődik a Kölcsey Központban.

HBN