Szíria – Moszkva tájékoztatta Washingtont a Szíriába tartó orosz hadihajókról

Moszkva, 2012. július 11., szerda (MTI) – Moszkva tájékoztatta Washingtont arról, hogy orosz hadihajók tartanak a szíriai Tartúsz kikötőjébe – jelentette szerdán az Interfax orosz hírügynökség az amerikai külügyi szóvivőre hivatkozva.

 

Patrick Ventrell keddi washingtoni tájékoztatóján elhangzott, hogy Washington és Moszkva az ügyben kapcsolatban vannak egymással.

Patrick Ventrell közölte: az orosz fél arról adott tájékoztatást, hogy a hadihajók küldése nincs összefüggésben a szíriai konfliktussal. Azok a tartalékok feltöltése miatt és üzemanyagért hajóznak be az orosz haditengerészeti bázisra, Tartúsz kikötőjébe.

Kedden az orosz hírügynökségnek egy moszkvai katonai-diplomáciai forrás hozta tudomására, hogy négy orosz hadihajó indult el kedden Szíria partjai felé a Barents-tengeren, Szeveromorszk kikötőjéből.

Az Északi Flottához tartozó flottilla – élén a Csabanyenko tengernagy tengeralattjáró-elhárítóval – Oroszország egyetlen földközi-tengeri katonai támaszpontjára, a szíriai Tartúszba tart. A Csabanyenko tengernagy 220 fős legénységet, Moszkit szuperszonikus hajóelhárító rakétákat és két Ka-27 típusú helikoptert visz magával.

A brit hírügynökség egy orosz haditengerészeti forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország kedd reggel a Fekete-tenger partján fekvő Szevasztopol kikötőjéből útnak indított Szíriába egy rombolót, amely már áprilisban és májusban is járőrözött a közel-keleti ország partjainál. Az orosz haditengerészet nem erősítette meg a jármű célállomásáról szóló információt. Az orosz védelmi minisztérium később kiadott tájékoztatása szerint az Északi, a Balti és a Fekete-tengeri Flottához tartozó hadihajók közös parancsnokság alatt tervszerű hadgyakorlatot tartanak a Földközi- és a Fekete-tengeren.

 

 

kkc \ kkp \ kho

 

MTI

Címkék: ,