Szíria – Külügyminisztérium: az egyházi vezetők elleni erőszak nem lehet eszköz a célok elérésére

Akt.:
Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) – Sem a lakosság, sem az egyházi vezetők elleni erőszak nem lehet eszköz a szíriai konfliktusban szembenálló felek céljainak eléréséhez – közölte a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca közleményében elítélte Gregoriosz Johanna Ibrahim és Bulosz Jazigi szíriai keresztény püspökök elrablását. Kiemelték: Magyarország mély aggodalommal szemléli “a vallási színezetű erőszak” megjelenését Szíriában, mert ez veszélyezteti a demokratikus átmenet sikerét.

Remélhetőleg a püspökök haladéktalanul, sértetlenül kiszabadulnak – írták.

Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus püspökét, Bulosz Jazigit és egy másik aleppói püspököt, Gregoriosz Johanna Ibrahimot a török határ és az észak-szíriai Aleppó közötti útszakaszon rabolták el autójukból hétfőn. Sofőrjüket a támadás helyszínén agyonlőtték.

Egy francia segélyszervezet korábban azt közölte, hogy szabadon engedték őket, szerdán azonban a görög-ortodox egyház képviselői cáfolták az erről szóló értesüléseket, és maga a francia szervezet is visszakozott.

Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus közleményében “egy csecsen fegyveres csoportot” tett felelőssé. Egy szemtanú szerint a támadók arabul beszéltek, és “külföldinek néztek ki”. A szíriai ellenzék viszont azt állította, hogy a damaszkuszi kormány állt az emberrablás hátterében, mert Ibrahim püspök nemrég egyértelműen és nyilvánosan elhatárolódott az Aszad-rezsimtől.

– MTI –