Szíria – Berlin indiszkrécióval vádolja Moszkvát

Berlin, 2012. július 6., péntek (MTI) – A német kormány indiszkréciónak tartja, hogy az orosz külügyminiszter nyilvánosságra hozta a szíriai elnök befogadására tett német javaslatot.

A német kormány egy szóvivője pénteken Berlinben úgy fogalmazott: “a kormány meglepődve tapasztalta”, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilvánosan idézett egy beszélgetésből, amelyen nem is vett részt. Hangsúlyozta: a megbeszélés bizalmas jellegű volt, “mi pedig megőrizzük a bizalmasságot és ezért nem is nyilatkozunk az ügyről”.

Szergej Lavrov csütörtökön Moszkvában Guido Westerwelle német külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően újságíróknak elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusi berlini látogatásán német részről felvetették, hogy Oroszország adjon politikai menedékjogot Bassár el-Aszad szíriai elnöknek. “Mi ezt tréfának fogtuk fel és azzal is válaszoltunk. Jobb lenne, ha Önök vennék magukhoz Aszad urat, ha ő valahova el akarna utazni” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Hozzátette, nem kis meglepetést okozott számára, amikor nemrég külföldi kollégáival tárgyalva azzal szembesült, ők meg vannak győződve arról, hogy Moszkva befogadja Aszadot és ezzel megoldja a szíriaiak valamennyi problémáját. Lavrov leszögezte, hogy Oroszországnak nincsen ilyen szándéka.

MTI

Címkék: , , ,