Szíria – A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Szíria és a világ békéjéért szállt síkra

Isztambul, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) – Szíria és a világ békéjéért szállt síkra, és aggodalmát fejezte ki a szíriai keresztény közösség sorsa miatt Nagyboldogasszony ünnepének alkalmából kiadott nyilatkozatában I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

Az ortodox egyház legnagyobb tekintélyű főpapja az AsiaNews hírügynökség szerint isztambuli nyilatkozatában hangsúlyozta: nagyon aggódik a szíriai nép és az ottani kereszténység jövője miatt. Felszólította az egymással szemben álló feleket, hogy hallgattassák el a fegyvereiket.

A pátriárka hangoztatta: a szíriai válság kihat az egész emberiség sorsára. Szerinte az erőszak az egész világon terjed. Olyan fokú az intolerancia – mondta -, hogy az nemcsak a világbékét veszélyezteti, hanem az emberi méltóságot is sérti.

Az ortodox egyház vezető papja élesen elítélte a gyilkosságokat, a rasszista cselekedeteket, a népirtást, az etnikai tisztogatást, az antiszemitizmust vagy a kegyhelyek megsemmisítését. Úgy véli, e barbár cselekmények különösen súlyosak, ha a vallás nevében követik el őket. “A vallás nem használható ürügyként a különböző konfliktusokban, nem szolgálhat a politikai célú fundamentalizmus alapjául. A vallás nevében elkövetett minden bűncselekmény egyben a vallás ellen elkövetett bűncselekmény” – szögezte le a pátriárka.

Az egyházfő szerint csak párbeszéddel lehet megoldani a konfliktusokat, a párbeszéd ugyanis – mint fogalmazott – az egyetlen eszköz a különbségek megértéséhez és a megbékéléshez. 

MTI

Címkék:


További hírek a Nagyvilág kategóriából