Helyi közélet

2008.04.15. 12:41

A magyarok meglepnék a „nagyokat”

<p>Debrecen – 96 autó, 39 kamion és 129 motor nevezett a Közép-Európa Ralira; a verseny vasárnap Budapesten kezdődik, s a mezőny áthalad a cívisvároson is. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-pataki-zita-kozep-europai-rally-debrecen_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A résztvevők 41 országból érkeztek, az eseményt 160 tévétársaság közvetíti – mondta el Tóth „Szuper” György, Szalay Balázs navigátora a kedden Debrecenben megtartott sajtótájékoztatón.

A gyári csapatok közül képviselteti magát a Volkswagen, a BMW, a Mitsubishi, a Hammer és a KTM. Magyar színekben 11 autó, 4 kamion és 6 motor igyekszik helytállni.

A viadal vasárnap reggel rajtol a fővárosi Felvonulási térről; a motorosok 8 órakor, az autósok 10-kor vágnak neki az útnak.

Táborfalván lesz az első, 63 kilométeres gyorsasági szakasz, majd a romániai Nagybányára autózik a mezőny.

Az erdélyi település vidékén hétfőn és kedden két-két gyorsasági szakaszt teljesítenek; szűk, erdei, szakadékos pálya vár a résztvevőkre. Kedden – április 22-én – a gyorsaságik után Debrecen felé veszik az irányt; már aznap déltől várható a szervizkamionok érkezése a Főnix Csarnok mögött lévő parkolóba, majd folyamatosan jönnek a versenyzők.

Szerdán reggel indulnak tovább, Dabas, Székesfehérvár, illetve Veszprém környékén zajlanak a gyorsasági szakaszok. A befutó április 26-án, szombaton Balatonfüreden lesz. Összesen több mint 1100 kilométer gyorsasági szakaszt teljesítenek, s mindent egybevéve több mint 2 ezer kilométer a verseny távja.
A gyorsasági szakaszokat katonai területeken rendezik meg – tette hozzá Tóth György, akitől azt is megtudtuk: az útvonal titkos, az itinert egy órával az indulás előtt kapják meg; a szervezők így kívánják megakadályozni, hogy valaki jogosulatlan előnyre tegyen szert.

Mindamellett minden magyar induló azt reméli, okozhat egy kis meglepetést, közelebb kerülve a „nagyokhoz”, hiszen ismerik a pályákat – még ha korábban nem is ugyanezen az útvonalon haladtak –, és megvannak a beállítások.

A tavaszt és a ralit köszöntik

– Szinte biztos, hogy jó idő lesz április 22-én – kezdte Pataki Zita, a Hello Tavasz Fesztivál háziasszonya. A rendezvénysorozat április 17-én Szegeden indul, április 19-én Budapestre, 22-én pedig – a Közép-Európa Ralival együtt – Debrecenbe érkezik. (S majd Balatonfüreden, a rali célállomásán zárul.)

A Főnix Csarnokban este fél hétkor a Bon-Bon, nyolc órakor pedig az Irigy Hónaljmirigy lép fel.

A koncertek ingyenesek, mivel azonban a csarnok befogadóképessége véges, karszalaggal juthatnak be az érdeklődők.

A bilétákat a város több pontján osztogatják majd a következő napokban.

  • Mindennapi rali Debrecenben - Jegyzet
  • Debrecen a Dakar szériában
  • Rali hírek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában