Szinte teljes az állomány

A megyei főkapitányságon nincs létszámhiány (felvételünk illusztráció, az új rendőrautók bemutatásakor készült 2015 decemberében, Debrecenben)
A megyei főkapitányságon nincs létszámhiány (felvételünk illusztráció, az új rendőrautók bemutatásakor készült 2015 decemberében, Debrecenben) - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A Zsaruellátó egyesület Facebook-oldala szerint nagyon sokan szerelnek le a rendőrségtől; nemrég egy nap alatt 120-an, július 31-én csak Budapesten 45-en. A hír kapcsán a Napló a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányságtól érdeklődött az itteni helyzetről. A testület válaszából egyebek mellett megtudtuk: van elég jelentkező a rendőri pályára Hajdú-Biharban, a szigorú alkalmassági követelményeket a jelentkezők 75 százaléka sikeresen teljesíti.

A Zsaruellátó egyesület Facebook-oldala szerint nagyon sokan szerelnek le a rendőrségtől; nemrég egy nap alatt 120-an, július 31-én csak Budapesten 45-en.

A hír kapcsán érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól, a válasz szerint azonban sem megyénkben, sem országosan nem tapasztalható a fenti tendencia. „A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság állományából a 2018. év május, június és július hónapjaiban mindösszesen 13 hivatásos állományú rendőr szolgálati jogviszonya szűnt meg, és 8 hivatásos állományba vételére került sor.”

Nem kell indokolni

A fluktuáció mértéke nem haladja meg a kifejezetten alacsony 0,3 százalékot. Az adatok gyakorlatilag azonosak a korábbi évek átlagaival”

– közölte a főkapitányság sajtóosztálya. Mint írták, lemondás esetén a hivatásos állományú rendőrnek nem kell indokolnia döntését.

Az egyéb okból távozók vonatkozásában – a próbaidő alatti és az egészségi okból történő leszerelések, továbbá a nyugállományba helyezések, elhalálozások, valamint a fegyelmi okból elbocsátottak esetében – pedig a törvényben meghatározott jogszabályi rendelkezések eredményeképp szűnik meg a szolgálati jogviszony. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium folyamatos képzéseinek köszönhetően a megyei főkapitányságon létszámhiány nincs.

Elegendő jelentkező

Kérdésünkre elmondták: van elég jelentkező a rendőri pályára Hajdú-Biharban. A szigorú alkalmassági feltételi követelményeket pedig a jelentkezők 75 százaléka sikeresen teljesíti.

HBN


Nincs tömeges leszerelés

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata cáfolta a Facebook-csoport értesüléseit. Közleményük szerint a közzétett adatok már csak azért sem hitelesek, mert ilyen adatok a közzététel napján még nem is álltak rendelkezésre. „A rendőrség statisztikai adatgyűjtése szerint 2018 első félévében 867 hivatásos állományú rendőr jogviszonya szűnt meg (havi átlagban 145 fő). Ez a szám magában foglalja a más rendvédelmi szervhez, illetve a honvédséghez történő áthelyezések, a közös megegyezések, a lemondások, a próbaidő alatti és az egészségügyi okból történő leszerelések, továbbá a nyugállományba helyezések, valamint a fegyelmi okból elbocsátottak számát is. A tájékoztatás szerint a rendőrség hivatásos állományának feltöltöttsége a 2018. július 1-jei állapot szerint 97,8 százalék.”