Színházi esték: tabutéma az egyik legelemibb erő

Színházi esték: tabutéma az egyik legelemibb erő
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Péntek este mutatják be a Csokonai Színház új előadását, a Júlia kisasszonyt.

August Strindberg egyfelvonásosát Jeles András rendező állította színre. Júlia kisasszony, Jan, az inas és Kristin, a szakácsnő szerelmi háromszögének történetét olyan szenvedéllyel és bátorsággal fogalmazta meg a 19. századi svéd drámaíró, hogy a maga korában először betiltották, és csak évekkel később hódította meg a világ színpadait.

julia2Fotó: Derencsényi István

A történet Szent Iván-­éjkor játszódik, 1890-ben, Írországban. Az otthonától távol lévő gróf hajadon, huszonéves lánya a legrövidebb éjjel mulatságában az inassal is táncol. Jan a konyhába menekül Kristinhez, a jegyeséhez. Júlia utánamegy, nyíltan flörtöl vele, míg végül elcsábítják egymást. Az igazi dráma ekkor kezdődik, mindketten őrlődnek: a szégyen és a köztük lévő társadalmi különbségek okán is. Júlia és Jan felváltva lép áldozat-, majd támadószerepbe, mondataikban végig ott munkál a meghittség iránti vágy, ugyanakkor a gőg, a másik osztályával szembeni ellenérzés is – olvasható a teátrum ajánlójában. A rendező úgy nyilatkozott: „A férfi-nő kapcsolatról, a szembenállásról, a szexualitásról való közbeszéd megrekedt valahol a viktoriánus kor szintjén, miközben részletekbe menően kellene diskurzusokat folytatnunk a témáról. Ez volt a legfontosabb ok, amiért úgy döntöttem, hogy Strindberg egyfelvonásosát, a Júlia kisasszonyt rendezem meg Debrecenben.”

Az előadásról további információkat a színház honlapján olvashatnak.

HBN


Vranyecz Artúrt öltöztetik
Debrecen - Ismét betekintést nyerhettünk a színfalak mögé. A Csokonai Színház tavaly indított hagyományteremtő szándékkal MagdaFeszt rendezvénysorozatot, mely Szabó Magda születésének évfordulójához kötődve október 5-én vette kezdetét. Most is felolvasással egybekötött éjszakai kulisszajárásra...