Színházi esték

Szabó Magda: Az ajtó – képünkön Varga Klári és Kubik Anna
Szabó Magda: Az ajtó – képünkön Varga Klári és Kubik Anna - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Komolyzenei, színházi és folklórműsorral, valamint Nagy József fotókiállításával vesz részt a ­Rzeszów-ban rendezendő I. TRANSZ/MISSZIÓK Nemzetközi Művészeti Fesztiválon a Csokonai Színház, amely alapítótagja is a rendezvénynek.

A társulat vasárnap utazik a lengyelországi városba – adta hírül a debreceni teátrum sajtóreferense. Az egyhetes esemény 6 ország 40 programjával várja a látogatókat augusztus 25. és 31. között. A cívisvárosi intézmény idén mint résztvevő szerepel, később vendéglátóként fogadja majd a partnerek programját.

A szemle a rzeszów-i Wanda Siemaszkowa Színház és öt, különböző országból való partnerének: a Csokonain túl, a Kassai Állami Színház (Szlovákia), az osztravai Moráviai-Sziléziai Nemzeti Színház (Cseh Köztársaság), a lviv-i Maria Zankovetska Színház (Ukrajna), a trakaii Királyi Színház (Litvánia) és a Łańcuti Kastélymúzeum (mint tiszteletbeli partner) közös kezdeményezése. A fesztivál célja, hogy teret biztosítson értékek és ötletek megosztására, s hidakat építsen a résztvevők kultúrája között.

A Csokonai Színház a fesztivál harmadik napján a Hajdú Néptáncegyüttes és a Bürkös zenekar közös fellépésével, G. F. Händel Acis és Galatea című operájával, Az ajtó című Szabó Magda-adaptációval (képünkön Varga klári és Kubik Anna), és a Júlia – Párbeszéd a szerelemről című előadással várja az érdeklődő közönséget Rzeszów-ban.

A színház műsora:

  • 09.08. – 19 óra, Nagyszínpad: Szép estéket Debrecen évadnyitó gála
  • 09.10 és 11. – 19 óra, stúdiószínház: Oszkár és Rózsa Mami
  • 09.15. – 19 óra, Víg Kamaraszínház: Játék a kastélyban

Budapest - Hét nap alatt nyolc előadás látható a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg a Pesti Magyar Színház épületében, a Thália Színház szervezésében. A hetedik alkalommal megvalósuló Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színházban zajló felújítási m...

Gemza Péter
Debrecen - A színigazgató a jó színház kritériumairól, az európaiságról és a következő évadról. Interjú Gemza Péterrel, a Csokonai Színház igazgatójával. Főiskolás korában szeretett bele a színházba, majd Nagy József társulatával bejárta a világot. Még Vidnyánszky Attila igazgatósága alatt, Franc...