Színházi emberek panteonja

A krónikás sajnálja, hogy nem tudott mindenkiről szólni, aki Debrecent szolgálta.

Nagyon nagy szolgálatot tett a debreceni színházművészetnek, a cívis színi hagyományok ápolásának Bényei József azzal, hogy megírta a Debreceni komédiások című érdekes, olvasmányos portrékötetét. Huszonhét (többnyire) művészember alakja, egyénisége, teljesítménye kerül közel hozzánk. Egyfajta panteon ez a kötet, ugyanis akik a lapokon élnek, beszélnek, vallanak, már nem élnek. Kivétel nélkül, egy sem; mind odaátról szemlélik a világot, s bosszankodnak, hogy nem tudnak bennünket megmenteni önmagunktól.

Találkozhatunk Téri Árpáddal, Thuróczy Gyulával, Blum Tamással, Simor Erzsivel, Mensáros Lászóval, Márkus Lászlóval, Solti Bertalannal, Angyal Sándorral, Szentessy Jánossal, Hotti Évával, Andaházy Margittal, Szendrő Józseffel, Latinovits Zoltánnal, Rubányi Vilmossal, Selmeczy Mihállyal, Ujvárosi Katóval, Zakar Istvánnal, Bángyörgyi Károllyal, Tikos Sárival, Hegedűs Erzsébettel, Balogh Évával, Csáky Magdával, Kőrössi Annival, Szabó Ibolyával, Vésely Margittal, Linka Györggyel, Sarlai Imrével, Fényes Mártával, Kelemen Istvánnal, Dégi Istvánnal, Lontay Margittal, Pagonyi Nándorral, Novák Istvánnal, Sárosdy Rezsővel, Gerbár Tiborral, Oláh Györggyel, Kertész Gyulával. S persze nem művész színházi emberekkel is, Péteri Nikolával, a legendás művészeti titkárral, s „Thália szakácsnőjével és csaposával”, Marika nénivel és Király bácsival. A szerző „magamentsége” megbocsátást remélni azoktól, akik nem kerülhettek be a megidézettek sorába, mint Sárady Zoltán, Tarnay György, Fonyó István, Szellő Lajos és mások.

Alapos, tisztességes, őszinte könyv Bényei József munkája (magáról a szerzőről is sok mindent megtudunk, az ízléséről, színházszemléletéről), sok kitartó kutatás eredménye, az egyik legremekebb kötete az összes közül. Tisztelgő alázattal, mély empátiával közelít alakjaihoz, arcképei megragadóak, elevenek. A könyv ráadásul informatív is, hisz megidézi a színház közelmúlt évtizedeit, sok tudnivalóval szolgál az e tárgyat nem ismerők számára. A kötet könyvészeti szempontból is az igazán ízléses, szép alkotások közé tartozik.