Szingapúri hajót raboltak a szomáliai kalózok

Kalózok raboltak el egy szingapúri hajót és 19 fős kínai legénységét az Ádeni-öbölben – közölte hétfőn a Kínai Tengeri Mentő Központ.

Az Arany Áldás névre keresztelt jármű Szaúd-Arábiából hajózott Indiába, amikor a tengeri rablók megtámadták – áll a központ közleményében, amely szerint a hajó kiszabadítására irányuló munkálatok már megkezdődtek.

Az Ádeni-öbölben nem ritkák a mostanihoz hasonló kalóztámadások. A Szomáliából érkező fegyveres vízi rablók gyors motorcsónakokkal szokták körbevenni a térségen áthaladó teherhajókat, majd a fedélzetre átmászva átveszik az irányítást felettük, és kihalt partszakaszokra kormányozzák őket. Az elrabolt külföldi hajókat ezután általában csak nagy összegű váltságdíj fejében engedik szabadon.

Tavaly októberben a Dehszinhai nevű kínai hajót és 25 fős legénységét rabolták el a Seychelles-szigetektől északkeletre. A járművet végül csak decemberben engedték el a kalózok, miután 3,5 millió dolláros váltságdíjat kaptak érte. Kína – részben a saját hajóinak védelmében – rendkívül aktív tagja a térségben járőröző nemzetközi kalózellenes szövetségnek.

A nem hivatalos adatok szerint 2009 igen jövedelmező év volt a szomáliai kalózoknak: több mint 200 hajót támadtak meg, és ebből 68-at sikerült elfoglalniuk. A számítások szerint ezek szabadon bocsátásáért mintegy 50 millió dollárnyi váltságdíjat kaptak.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,