Színes üvegekkel tenni a (szeml)életváltásért

Színes üvegekkel tenni a (szeml)életváltásért
© Fotó: Matey István
Debrecen – Csodált ékkővé forrnak a leszakadt, minden oldalról szúróssá, élessé vált, „maradéknak” ítélt darabkák.


Megszépülnek a szilánkok, ha valaki szeretni kezdi őket, meglátja bennük a különlegességet, a pozitívat, a szokottól eltérő tulajdonságokat előnnyé keretezi. Eltűnik az él, a keménység és más sorstársakkal harmonikusan simul egy közösségbe, majd csillogni kezd az egykori töredék, ha lassú biztos hővel vagy heves forró lánggal kitartón „biztatja” valaki. Faludi Gabriella és L. Ritók Nóra ilyenformán ugyanazt csinálják. Előbbi üvegtöreteknek, utóbbi nehéz sorsú gyermekek számára igyekszik célt adni, méltó jövőt biztosítani. Egy árverés kapcsán egybeolvad munkájuk.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A Faludi G ékszermanufaktúra alkotója műhelyébe invitált elismert színészeket, sportolókat, képzőművészeket. Többek között Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színésznő, Ráckevei Anna a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Senánszky Petra világbajnok uszonyoosúszó, Dombi Tibor válogatott labdarúgó, Burai István festő- és grafikusművész, Kónya Ábel zenész, képzőművész keze munkáját helyezik kalapács alá március 6-án 14 órától a Kísérleti ékszerek vására előtt a Batthyány utcai B24 Galériában. A befolyt összeget az Igazgyöngy Alapítvány számlájára utalják. Faludi Gabriella ezen kívül száz ékszert ajánlott fel a berettyóújfalui központú segítő szervezetnek, amellyel megjutalmazhatják kiemelkedő teljesítményű diákjaikat. Ezek készítéséhez a kedden este meghívott médiamunkások is hozzájárultak. A jelenlévők megtapasztalhatták Ráckevei Anna kijelentését: az ékszeralkotás terápia. Míg az apró darabok összeillesztésével, szín- és formabeli párosításával foglalatoskodtunk, elillant a hajtás közben magunkra aggatott feszültség. A stressz az ajtón kívül maradt, amikor a takaros kis műhelybe értünk.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Az alapítvány vezetője L. Ritók Nóra egy korábban egyeztetett szegedi előadása miatt nem lehetett jelen. Levélben köszönte meg az összefogást. Mint írta: „A megyében dolgozunk 17 éve. Alapítványunk a fenntartója egy iskolának, mely 6 településen, 520 gyereknek ad lehetőséget az alkotásra, művészeti képzésre. Iskolánk nemzetközi szinten jegyzett gyermek képzőművészeti műhely, évente 500-nál is több elismerést kapnak a tanítványaink, a világ minden pontján. Diákjaink 70 százaléka hátrányos helyzetű, sok a halmozottan hátrányos, roma gyerekünk is. Hét éve az oktatás mellett egy esélyteremtő modell fejlesztésébe kezdtünk, mely eddigi eredményei alapján sikeresnek tűnik a generációk óta mélyszegénységben élő családok életesélyeinek megváltoztatásában. A szegénység bonyolult probléma. Az integráció pedig még inkább az. Ma sokan inkább hibáztatnak, mintsem segítenek. Mindenki, aki mellé áll ennek az ügynek, segít a szemléletváltásban.

HBN–HABE


További aukció ékszerkészítők:

  • színésznők: Majzik Edit, Sárközi-Nagy Ilona, Varga Klári, Szakács Hajnalka, Edelényi Vivien, Oláh Zsuzsa, Zeck Juli
  • sportolók: Sándor Tamás, Mihály Kata
  • képzőművészek: Grela Alexandra, Ferenczy Zsolt, Kujbus János, Kővári Attila, Komlódi Judit, Molnár Dóra

Ha valaki nem tud részt venni az aukción, támogathatja az Igazgyöngy Alapítványt bármilyen mértékű felajánlással, a közleményben a Faludi G címszó feltüntetésével: Hajdú Takarék Takarékszövetkezet, bankszámlaszám: 60600242-11113034