Sziklát és jeget csákányoznak

Sziklát és jeget csákányoznak
A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület (HSZJSE) február 3-5. között rendezi meg jégmászó versenyét.

Felsőhámorban, pontosabban a Hámor Puskaporos-szurdokvölgy sziklafalain hétvégén már sorrendben a nyolcadik alkalommal mérhetik össze tudásukat a csákányosok. 

Az utóbbi hetek időjárása kedvezett a nagy sziklafal 35 méter magas jegének az elkészítésében, így néhány nap múlva egy jó minőségű pályával várhatjuk sporttársainkat – fogalmazott Hímer József főrendező, a HSZJSE elnöke. – A nemzetközi trendekhez igazodva összetett versenyt írtunk ki. A szombaton délelőtt, a 25 méteres kis sziklafalon jeges eszközökkel rendezendő úgynevezett ,,száraz” jégmászás (dry tooling) és a jégfalon bemutatott produkció együttes eredménye határozza majd meg a végső helyezéseket.

Román jégmászók által nemzetközivé avatott, 40-50 tagú mezőnyre számítunk. A szomszédos országból annak ellenére jelezték részvételüket a versenyzők, hogy náluk ezen a hétvégén világkupa-futam lesz. Világkupa-futam egyébiránt nálunk is lehetne, de ehhez megfelelő anyagi háttér szükségeltetik.

Hámoriak versenyben

A hazai pálya előnyét előreláthatóan hat sportoló használhatja ki. A nemrégiben a farncia és a svájci Alpokban két klubtársával együtt gyakorló Hímer József elmondása szerint a HSZJSE tagjai közül Hocsák Anikónak, Simon Mónikának, illetve Makkai Andrásnak és Seregi Ernőnek van a legnagyobb esélye arra, hogy a legjobbak között zárja a hagyományosan látványosnak ígérkező viadalt.

SZIS

A program

Február 3., péntek:

16.30: Megnyitó
17.00: Jégmászó selejtező (női, férfi)

Február 4., szombat:

10.00: Dry Tooling-verseny (női, férfi)
14.00: Jégmászó elődöntő (női, férfi)
18.00: Lézer-show

Február 5., vasárnap:

10.00: Döntők (női, férfi)
15.00: Eredményhirdetés