Szijjártó: Le kell zárni a "szocialista vircsaft" korszakát

Elkötelezett a kormány amellett, hogy lezárja azt a korszakot, amelyben “szocialista vircsaftot rendeztek” a közpénzekkel, és olyan döntéseket hoztak közpénzekről, amelyek mögött magánérdekek húzódtak a közérdek helyett – így reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter azonnali hatállyal vizsgálatot indított az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének a Malév-inkasszó leállítása ügyében írt 2008. októberi levele miatt.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök minden olyan vizsgálatot támogat, amely annak felderítésére irányul, hogy egyes közpénzeket érintő döntésekben kik milyen magánérdeket követtek. Hozzátette: a kormányfő azt is helyesnek tartja, ha az ilyen ügyekben megállapítják a felelősséget.

Ahogy a Független Hírügynökség arról már beszámolt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön: az APEH elnöke jogszerűen állíttatta-e le a Malév 1,17 milliárdos köztartozásának behajtását. Az APEH szerint egyetlen forintot sem engedtek el, pár héttel később folyt be a pénz, a gazdasági válság kirobbanása után a légitársaságnak komoly működési nehézséget okozott volna az azonnali pénzbeszedés.

– Független Hírügynökség –