Szijjártó: Debrecen vonzó nagyváros

Akt.:
Szijjártó Péter a Napló székházában
Szijjártó Péter a Napló székházában - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Elképesztő a verseny a beruházásokért. Debrecen nem véletlenül nyert el több magyar és nemzetközi elismerést is a beruházás-ösztönzés és a versenyképesség alapján – mondta Szijjártó Péter a Napló székházában. A külgazdasági és külügyminiszter egy üzemcsarnok ünnepélyes átadására érkezett a cívisvárosba szerdán, s a protokolláris esemény előtt nyilatkozott lapunknak. A politikus többek között beszélt arról, mi áll a debreceni gazdaság fejlődésének hátterében, melyik nemzetközi multicéget volt a legnehezebb a Hajdúságba csábítani, illetve a cívisváros képes-e még újabb nagyvállalatok fogadására.

Szijjártó a jövőről beszélve elárulta, az autóipar átáll a hagyományosból az innovatív korszakra, ezért minél több, ezt segítő beruházást kívánnak hazánkba hozni. Így tehát az elektromobilitáshoz, konkrétan az elektromos meghajtáshoz, az elektromos autók gyártásához vagy azok alkatrészeihez kapcsolódó beruházások lesznek kulcsfontosságúak, s több ehhez kapcsolódó tárgyalás is folyamatban van.

Szijjártó Péter nyilatkozott a közelgő európai parlamenti választásokról is. –Az európai migráció okozta kihívások miatt a májusi európai parlamenti választásoknak nagyon nagy tétjük lesz. Felálltak a frontvonalak egymással szemben, jól láthatóan vannak bevándorlást támogató és ellenző pártok. Azt gondoljuk, hogy Európa akkor tud stabil lenni, ha erős nemzetállamokra alapul, ha minden egyes nemzet ragaszkodik az identitásához, megtartja a kulturális, vallási, történelmi örökségét. Májusban Európa-szerte ez a két álláspont fog egymással ütközni. Magyarországon két párt, a Fidesz és a KDNP ellenzi a bevándorlást, a többiek támogatják azt – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Molnár Péter

Szijjártó Péter válaszolt a Napló azon kérdésére is, hogy Vlagyimir Putyin orosz államelnök eljön-e a Debreceni Egyetemre, hogy átvegye a díszdoktori kitüntetését? A teljes beszélgetést a Napló pénteki számában, illetve a haon.hu-n és a naplo.hu-n olvashatják.


Átadták az új gyártócsarnokot
Debrecen - Átadták a Schaeffler csoport debreceni új gyártócsarnokát a Határ úti ipari parkban. A 25 milliárd forintból megvalósult csapágygyár 500 munkahelyet teremtett. A két csarnokban így már összesen csaknem 1600 embert foglalkoztatnak. Az átadó ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és kül...