Szijjártó: a közép-európai országok észszerű migrációs politikát folytatnak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Roberto Antonione, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) új főtitkára és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) Budapesten 2019. január 22-én.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Roberto Antonione, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) új főtitkára és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) Budapesten 2019. január 22-én. - © Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt
Budapest – A közép-európai országok ésszerű migrációs politikát folytatnak, saját állampolgáraik biztonságát tekintik elsődlegesnek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor Roberto Antonionéval, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) újonnan megválasztott főtitkárával tárgyalt.


A tárca keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: Szijjártó Péter hivatalában fogadta az olasz politikust. A tájékoztatás szerint a miniszter azt mondta: a magyar külpolitika “szíve közepe” Közép-Európa, amely az európai növekedés motorja lesz a közeljövőben.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország növeli hozzájárulását a KEK fejlesztési alapjához azzal a céllal, hogy a nyugat-balkáni fejlesztésben minél nagyobb arányban vehessenek részt magyar vállalatok. Úgy fogalmazott: az is bizonyítja, hogy a közép-európai országok ésszerű migrációs politikát folytatnak, hogy a KEK tagállamai közül nyolc ország nem szavazta meg a migrációs paktumot.

A jelenleg 17 tagállamból álló KEK olasz kezdeményezésre 1989. november 11-én Budapesten jött létre. Jelenleg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna a tagja. A KEK fő céljának a regionális együttműködés és az európai integráció elősegítését, valamint az EU-n kívüli tagállamok uniós csatlakozási folyamatának támogatását tekinti.

– MTI –