Szigorúan ellenőrzött ingatlanok

Szigorúan ellenőrzött ingatlanok
© Fotó: Barak Beáta
Hajdú-Bihar – Nem egyszerű a „beköltözők” élete, ha nem tudnak beilleszkedni.

Egy közelmúltbeli egyeki történet világított rá arra, hogy valós probléma több megyénkbeli településen az elhagyott vagy eladó ingatlanok megóvása a helyben gyökértelen, lecsúszott, beilleszkedni nem képes családok beköltözésétől.

Az üressé, és nagy valószínűséggel jó ideig eladhatatlanná vált házát – hogy ne kelljen betöréstől félteni, folyton ellenőrizni – az egyeki önkormányzatnak ajándékozta egy házaspár; a település pedig kapott rajta, örült, hogy idejében megszerezte.

A hajdúbagosi önkormányzat idén már 6 ingatlant vásárolt meg hasonló okokból, az egyikből hatgyermekes család állt tovább, mindkét szülőt kereste a rendőrség…

Máshol külterületen kell tartani a beköltözőktől. Hajdúböszörmény havi rendszerességű razziákkal „riasztotta el” a nem kívánatos ismeretleneket azzal, hogy feltárta a gyermekeik veszélyeztetettségének okait. Hadházon a kertekbe költözés már nem téma, viszont 2011 óta tartó ellenőrzésekkel, és a parlagon hagyott szőlők, gyümölcsösök megművelésével parancsolt megálljt a bűncselekményeknek, s hozta vissza a termelési kedvet a város.

HBN-BB

A cikk a Hajdú-bihari Naplóban folytatódik.