Szigorította a kormány az árverezéseket

Szigorította a kormány az árverezéseket
Több ponton is szigorította a kormány a bedőlt hitelek utáni árveréseket. Ilyen például, hogy friss értékbecslésre van szükség egy ingatlan árverése előtt és azt nem lehet eladni az összeg 70 százaléka alatt. Konkrét határidőkhöz lesz szabva emellett az értékesítés, illetve az kizárólag az Ügyfélkapu rendszerén történhet.

Szigorította a kormány szerdai ülésén az árverezésekről szóló szabályozást. Kiss Péter, társadalompolitikai miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón garanciának nevezte a döntést arra, hogy ne történhessenek meg az elmúlt időszakban nyilvánosságra került visszaélések. A szigorítás bő egy hét múlva, április 15-én lép életbe.

Kiss Péter tíz pontban foglalta össze a módosítás lényegét. A jövőben kizárólag a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek, aukciós házak például nem. Lakóingatlant csak az adóhatóság elektronikus árverezési felületén lehet értékesíteni, az árverezés pedig kizárólag az Ügyfélkapu rendszerén történhet. Az árverezés kezdeményezőjének maximum féléves szakértői becsléssel kell rendelkeznie az érintett ingatlanról, ezt az adóhatóság is ellenőrzi.

Amennyiben az APEH saját adatbázisának számai alapján feltűnő különbség van, akkor büntetőeljárás indulhat. Az ingatlant a friss értékbecslés szerinti összeg legfeljebb 70 százalékáért lehet csak eladni, alacsonyabb áron nem. Az önkormányzatok egészen az árverezés végéig élhetnek elővásárlási jogukkal, hogy a megvett épületbe bérlőként visszaköltözhessenek a korábbi tulajdonsok. Konkrét határidőket is megszab az új szabályozás. Az árverést csak a hirdetmény közzététele után legfeljebb 45 – maximum 60 nappal – lehet megkezdeni, az adóst és az érintett önkormányzatot pedig 30 nappal az értékesítés előtt értesíteni kell.

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt időszak ellenőrzései alapján tapasztalható, hogy rendszerszintű problémák vannak a hitelezéssel és az árverezéssel is. Ez elsősorban a kisebb pénzügyi vállalkozásoknál érezhető, ezek sokszor megsértették a fogyasztók érdekeit. Többek között azzal, hogy a hitelek felmondása után különféle jogcímeken horribilis összegű díjakat szabtak ki vagy éppen saját felmondási jogukat a szerződésben szinte korlátozásmentesen kötötték ki.
A PSZÁF ezért a következő hetekben összesen 9 pénzügyi vállalkozás ellen nyújt be közérdekű keresetet.

Farkas Ádám szerint a mostani módosítással az ügyfelek sokkal fokozottabb védelemben részesülnek, illetve a hitelezési folyamat visszaterelődik a jogszerű mederbe.

– Független Hírügynökség –