Szigorítások az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem területén

Átalakuló források, egyszerűbb és gyorsabb hatósági ügymenet, a családi gazdaságok és a vidéki termelők kiemelt támogatása szerepel a többi között a Vidékfejlesztési Minisztérium új koncepciójában. Ezek mellett az ökotermelés, a falusi turizmus, az élelmiszerbiztonság, a fogyasztóvédelem és a termőföld védelme is kiemelt fontosságú – mondta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Fazekas Sándor tárcavezető. Hozzátette: illetékmentessé teszik a családi gazdaságok a generációkon belüli átadását és gátat szabnak a rossz minőségű élelmiszerek forgalmazásának azzal, hogy duplán ellenőrzik majd a kereskedelmet és szigorú szankciókat vezetnek be.

Az új, több ágazatot összefogó minisztérium koncepciója minden területen gyökeres változásokat tervez. A vidékfejlesztés terén a legfontosabb a rendelkezésre álló források átcsoportosítása, a családi és kisvállalkozások kiemelt támogatása, a megújuló energiák hasznosítása, a falusi turizmus és a háztáji termelés fellendítése, ezzel együtt az őstermelők áruinak szabad forgalmazása, de mindemellett ezek minőségének ellenőrzése is.

Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem is komoly átalakítás elé néz, hiszen tarthatatlan, hogy Európa élelmiszerhulladékának lerakója lett Magyarország. Ezért bevezetik a kettős ellenőrzés rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy az importraktárakon kívül, közvetlenül az üzletekbe kerülés előtt is megvizsgálhassák a termékeket a szakemberek – mondta a miniszter.

Jelentősen csökkentik a hivatali bürökráciát

Az új koncepció része a hungarikumok lajstromának befejezése is, hiszen ez szabja meg a jövőbeni fejlesztések irányát – hangsúlyozta a tárcavezető. Emellett az ősi magyar növény és állatfajták termesztésbe és tenyésztésbe vonása is kiemelt hangsúlyt kap a jövőben.

A környezetvédelem terén az egyik legfontosabb változtatás, hogy a jelentősen csökkentik a hivatali bürokráciát, hiszen ma egy beruházás elindításához legalább negyven engedély beszerzése szükséges, ami tarthatatlan a miniszter szerint. Nem beszélve arról, hogy a hivatalok dolgozóinak is át kell esniük egy gyökeres szemléletváltáson. Fazekas Sándor kiemelten fontosnak tartja, hogy szolgáltató szellemű, ügyfélbarát közigazgatás működjön a tárca hatáskörébe tartozó minden ágazatban. Ezzel együtt a felére csökkentik a szabályok terjedelmét és mennyiségét is – tette hozzá.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: a földvásárlási moratórium kapcsán zajlanak az uniós egyeztetések. Komoly előrelépés, hogy a francia szakminiszter támogatásáról biztosította a tárcavezetőt. Fazekas Sándor szerint néhány hónapon belül már “tisztán látnak” a kérdésben.

 

– Független Hírügynökség –