Szigorítás Németországban a kényszerházasságok és az integráció elutasítása ellen

Elfogadta a német kormány szerdán azt az új törvénytervezetet, amely akár öt év börtönnek büntetné azokat, akik házasságra kényszerítenek valakit. A tervezettel olyan bevándorlók ellen is fellépnének, akik úgymond nem illeszkednek be a társadalomba.

A belügyminiszter szerint a törvénytervezet megkönnyíti a visszatérést Németországba azoknak a nőknek, akiket külföldre visznek, hogy ott adják őket férjhez akaratuk ellenére. A törvénytervezet bűncselekményként kezeli a kényszerházasságot – mondta Thomas de Maiziere.

Németországban számos olyan eset történt az elmúlt években, főleg muzulmánok körében, hogy fiatal, nem egyszer kiskorú lányokat házasságra kényszerített a családjuk. A német belügyminiszter szerint keményen fel kell lépni ez ellen. A kormány az új törvénnyel azok ellen is fel akar lépni, akik bevándorlóként “elutasítják az integrációs folyamatot a német társadalomba”. De Maiziere szerint a bevándorlók 10-15 százaléka tartozik ide.

A tervezet értelmében a hatóságok kötelessége lesz, hogy ellenőrizzék: a bevándorló eleget tesz-e a beilleszkedési eljárás követelményeinek, mielőtt tartózkodási engedélyének meghosszabbítását elbírálják. Az engedélyt azonnal elutasítják és az illetőt kitoloncolják, ha “visszautasítja a részvételt“.

Alapfeltétel, hogy a bevándorló megtanuljon németül

A belügyminiszter azt mondta: “alapfeltétel, hogy a bevándorló megtanuljon németül, járatos legyen a mindennapi életben, és a sikeres beilleszkedés érdekében ismerje a német törvényeket, kultúrát és történelmet”. A törvénytervezetet nem sokkal azután fogadta el a kormány, hogy a kancellár az uniópártok ifjúsági szervezetének potsdami értekezletén a bevándorlásról beszélt.

Angela Merkel a CDU elnökeként mondott beszédében felhívta a figyelmet a bevándorlókra háruló kötelességekre. Mint fogalmazott: az országba érkező és itt letelepedő embereket nemcsak segíteni kell, hanem elvárásokat is támasztani velük szemben. “Ez utóbbi azonban a múltban háttérbe szorult” – hangsúlyozta. Angela Merkel “abszolút kudarcnak” minősítette a multikulturális társadalom gondolatát Németországban, ahol négymillió muzulmán él.

– Független Hírügynökség –