Szigetvári: elutasítja a tervezett adóváltoztatásokat az Együtt

Debrecen, 2015. április 24., péntek (MTI) – Elutasítja a tervezett adóváltoztatásokat az Együtt – jelentette ki a párt elnöke pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.


Szigetvári Viktor szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) torzítja a közteherviselést, a kis- és közepes keresetűeknek nem megfelelő megoldás.

A tervezett egyszázalékos szja-csökkentés helyett, amivel ismét a magasabb jövedelműek járnak jól, a világcsúcsot jelentő 27 százalékos áfát kellene mérsékelni – tette hozzá a politikus.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre több önkormányzat kénytelen települési adót kivetni, miután a helyhatóságoktól elvonták a szociális támogatások forrásait.

Az önkormányzatok úgy vezetnek be többnyire földadó formájában vagyonadót, hogy azzal torzul az adórendszer – mondta Szigetvári Viktor.

Szerinte a megoldást a többkulcsos szja és a leggazdagabb 5 százalékra kivetett vagyonadó bevezetése jelentené.

Szigetvári Viktor szerint Hajdú-Biharban Balmazújváros, Hajdúhadház és Hajdúnánás után most Hajdúböszörményben tervezi kivetni a hektáronként több ezer forintos földadót az önkormányzat.

Az önkormányzatoknak kezelniük kell a szociális problémákat, de a földadó kivetése igazságtalan – tette hozzá a politikus.

– MTI –
hirdetés