Szexuális erőszak egy debreceni albérletben: kihasználta a férfi, hogy ittas volt a lakótársa

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Szexuális bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mondta ki F. S. ciprusi vádlottat a Debreceni Járásbíróság.

A szerdán megtartott tárgyaláson a bíróság a férfit két és fél év börtönbüntetésre ítélte és három évre kiutasította az országból. Az ítélet jogerős és végrehajtható. A bíróság ítélete szerint F. S. egy rendbeli, a sértett védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre felhasználva, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében bűnös.

Beismerő vallomást tett

A tényállás szerint a vádlott augusztus 16-tól vendégségben tartózkodott a szintén ciprusi sértett debreceni bérelt lakásában. Augusztus 17-én este még a sértett beleegyezésével egy alkalommal szexuális kapcsolatot létesítettek, de ezt követően a nő egyértelműen közölte a vádlottal: nem kívánja folytatni ezt a kapcsolatot, ezért amíg vissza nem utazik Ciprusra, átküldte őt a lakás másik szobájába aludni.
Augusztus 19-én a vádlott és a sértett a barátaikkal az éjszakai órákban szórakozni indultak, a vádlott enyhén, míg a sértett erősen ittas állapotba került. 20-án hajnalban együtt érkeztek vissza a sértett bérelt lakásába. Az ittas nőt a vádlott vitte be annak szobájába, és a férfi is ott maradt. A sértett elaludt, a vádlott pedig elhatározta, hogy közösül az alvó sértettel. Ezt a nő akarata ellenére kétszer is megtette, kihasználva az erősen ittas állapotban lévő sértett alvó, védekezésre, és akaratnyilvánításra képtelen állapotát. A nő felébredt, majd kiabálni kezdett a vádlottal, hogy mit csinál vele, majd elküldte a lakásból.

Dr. Hornyák Zsolt bíró az ítélet rövid szóbeli indokolásakor elmondta: a bíróság a tárgyalásról lemondás alapján folytatta le az eljárást, így kerülhetett enyhébb elbírálás alá a vádlott által elkövetett, a Büntető Törvénykönyvben 2–8 évvel fenyegetett bűncselekmény. A bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, büntetlen előéletét, valamint megbánó magatartását.

HBN