Szétnézett Debrecenben a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke

Andrei Claudiu Rus (j), a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke Debreceni Ítélőtáblán
Andrei Claudiu Rus (j), a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke Debreceni Ítélőtáblán - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A két intézmény közti lehetséges együttműködésről tárgyalt kedden Andrei Claudiu Rus, a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke és Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke a cívisvárosban. A kapcsolatot 2013-ban vette fel a két fél, most már konkrét programokról volt szó.

A határon átnyúló bűnözés kérdései, egymás határozatainak átvétele, érvényessége a másik országban – néhány azon témák közül, melyek kapcsán lehetséges együttműködésekről tárgyalt kedden a Debreceni és a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke. A két intézmény közt két éve történt meg a kapcsolatfelvétel; utóbbi új vezetője most Balla Lajos meghívására érkezett a cívisvárosba, s a látogatás viszonzására jövőre kerül sor.

Ezúttal konkrét programokról egyeztettek az elnökök; hogyan, mely témákban tudnának tapasztalatot cserélni az intézmények munkatársai.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Andrei Claudiu Rus, a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: sok a hasonlóság a magyar és a román jogrend, illetve a két ítélőtábla működése között. Eddig elsősorban polgári, gazdasági tárgyú ügyekben volt együttműködés, ehhez mostanra „hozzáerősödött” büntetőügyekben is a tapasztalatcsere szükségessége.

Arra a kérdésre, hogy fel vannak-e készülve a menekülteket érintő feladatokra, azt válaszolta, Romániában olyan jogi intézkedések születtek, melyek révén megelőzték a migrációval kapcsolatos bűncselekmények elkövetését. Az esetleges tömeges beáramlásról pedig azt mondta, bár eddig nem merült fel, hogy számítaniuk kellene rá, de ha ilyen helyzet állna elő – ahogyan a magyar déli határszakaszon –, ki tudnák alakítani a bírósági eljárások lefolytatásához szükséges munkarendet.

HBN