Nagyvilág

2007.12.14. 19:42

Libanon az ENSZ segítségét kéri a nyomozásban

<p>A libanoni kormányfő az ENSZ segítségét kérte ahhoz a nyomozáshoz, amelyet a helyi hatóságok kezdtek a szerdai bejrúti merénylet körülményeinek kiderítésére. Eközben a merényletet - Francois al-Hadzs libanoni tábornok megölését - elítélte George Bush amerikai elnök is.&#160;<dia width="850" height="630" alt="Libanon az ENSZ segítségét kéri a nyomozásban 2007.12.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Libanon_az_ENSZ_seg_ts_g_t_k_ri_a_nyomoz_sb/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Libanon az ENSZ segítségét kéri a nyomozásban 2007.12.14." /></a></dia></p>

A világszervezet csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy Fuád Szinjóra libanoni kormányfő levélben kért technikai támogatást az ENSZ-fôtitkártól a szerdai pokolgépes merénylet ügyében indított kormányzati vizsgálathoz. Az ENSZ már nyújtott hasonló segítséget Libanonnak, amikor Rafík Haríri volt miniszterelnök 2005-ös meggyilkolása után bekapcsolódott a nyomozásba. S az ENSZ-szakértôk segítik a helyi hatóságokat további 18 pokolgépes merénylet vagy gyilkosság ügyében is. A New York-i bejelentés szerint az ENSZ-fôtitkár továbbította a levelet a Biztonsági Tanácshoz, mert annak kell döntenie az ilyen ügyekben.

Hadzs tábornok – akit pénteken temettek el -, hadműveleti parancsnok volt, és egyike volt azoknak a jelölteknek, akik esélyesek arra, hogy átvegyék a libanoni hadsereg főparancsnoki tisztségét Michel Szuleimán tábornoktól, ha utóbbit megválasztják köztársasági elnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!