Szervezeti átalakításokról és személyi kérdésekről dönt a Fővárosi Közgyűlés

A többi között a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. megalapításáról dönt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Előbbi hét önkormányzati közszolgáltató cég irányítását és ellenőrzését végzi majd, utóbbi pedig egy integrált közlekedésszervező, közlekedésirányító gazdasági társaság lesz. A képviselők döntenek arról is, hogy Tarlós István főpolgármester hatáskörébe helyezik az önkormányzati cégek személyi kérdéseit. A testület tárgyal az MSZP javaslatáról, egy 10 milliárd forintos pénzügyi alapról is, amellyel a budapestidevizahiteleseknek adnának átmeneti segítséget.

Megalakulhat a BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt., amelynek a fővárosi közüzemi és közmű-szolgáltatásokat, valamint a nem közlekedési célú egyéb közszolgáltatásokat végző vállalatok tulajdonosi irányítása és ellenőrzése lesz a feladata. Ezek úgynevezett vállalatcsoportként működnének a városüzemeltetés új rendszerében, a társaságokban pedig megszűnnének az igazgatóságok. Ide hét gazdasági társaság tartozna: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv), Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (Főkert), a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft., valamint a FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Az előterjesztés szerint az érintett cégek köre további héttel bővülhet.

Ugyancsak megalakulhat a keddi ülésen a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., amely az önkormányzat integrált közlekedésszervező, közlekedésirányító gazdasági társasága lesz. A szervezet ügyvezető szerveként ötfős igazgatóságot hoznak létre, amelynek megbízatása határozatlan időre szól. Emellett egy háromtagú felügyelőbizottság is feláll, szintén határozatlan idejű megbízással.

Tarlós István dönthet a többi között az érintett intézmények vezetőinek kinevezéséről, díjazásáról és a vezetői hatáskör visszavonásáról

A főpolgármesterre ruházzák át a fővárosi önkormányzati intézmények, így például a Fővárosi Közterület-felügyelet és más önkormányzati gazdasági társaságok vonatkozásában a személyi kérdésekkel kapcsolatos hatáskört. Ha a képviselők megszavazzák az erről szóló javaslatot, akkor Tarlós István dönthet a többi között az érintett intézmények vezetőinek kinevezéséről, díjazásáról és a vezetői hatáskör visszavonásáról. A városvezető egyébként korábban már jelezte, hogy egy kivételével leváltaná a közműcégek vezetőit, a hírek szerint csak a BKV vezérigazgatója, Kocsis István maradna a helyén.

Hat fizetési osztály szerint béreznék a főváros tulajdonában lévő társaságok vezetőit. Az I-es vezetői kategóriában, ahová a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a BKV vezérigazgatója tartozna, 1,6 millió forintban állapítanák meg a havi alapbért. A II-es kategóriában (például az FKF, a Főtáv és az I-es kategóriájú cégek vezérigazgató-helyettesei) 1,450 millió forintot kapnának. A VI-os vezetői kategóriába tartoznának a többi között az osztályvezetők, üzemvezetők, csoportvezetők, ők 500-800 ezer forint között keresnének.

A napirenden szerepel Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetőjének javaslata is. Ebben egy 10 milliárd forintos pénzügyi alap létrehozását kéri a devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek megsegítésére. Az előterjesztés szerint a cél az, hogy az átmeneti segítséggel az eladósodottak a lakások tulajdonjogát megtarthassák, az önkormányzat pedig csak a szükséges mértékben avatkozzon be az ügyfél kérésére. A pénzügyi alapból az elmaradt törlesztő-részletek finanszírozására lehetne pénzt igényelni, a támogatás összegét pedig később vissza kellene fizetni.

– Független Hírügynökség –