Szeretni a hazát, várost, iskolát, tájat

Friedrich Ádámra (jobból a harmadik) büszke Kiss Attila polgármester is (áll)
Friedrich Ádámra (jobból a harmadik) büszke Kiss Attila polgármester is (áll) - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – Friedrich Ádám nyugalmazott kürtművész és egyetemi professzor, a hajdúváros díszpolgára „Böszörménytől Böszörményig” című könyvét a közelmúltban mutatták be a városi könyvtárban.

A rendezvényen Kiss Attila polgármester köszöntőjében megfogalmazta, Friedrich Ádámot 2013-ban fogadta Hajdúböszörmény díszpolgárává, aki bebizonyította, hogy nemcsak nagyszerű zenész, hanem jó író is. Majd Tarczy Péter, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Elhangzott, Friedrich Ádámot a Magyar Állami Hangversenyzenekar, a Magyar Kamarazenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar első kürtöseként és a Filmharmónia Fúvósötös alapítótagjaként ismerhette meg a komolyzene iránt érdeklődő közönség. Első könyve tíz évvel ezelőtt jelent meg „Réz-metszetek” címmel. A legújabb kiadványára pedig jellemző többek között a személyes hangvétel, a szerző élvezetes stílusban mesél zenei, zenekari kalandokról, családi történetekről, az 1956-os forradalomról és megidézi a múlt század közepének hajdúsági mezővárosát, Böszörményt. Friedrich Ádám hozzátette, Hajdúböszörmény számára mindig is fontos volt és az is marad.

Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

„És mit kaptam én Böszörménytől? Szinte mindent: megtanultam szeretni a hazát, a várost, az iskolát, a tájat, a természetet, meg tudom különböztetni a zabot a búzától, a sziket a jó fekete földtől, tudtam szekeret hajtani, megismertem a madarakat, az állatokat – sorolja a Szabadhajdú hasábjain.

HBN