Szeretettel töltekeztek Panamában

Az ifjúsági találkozón: Luca és Rita jobb oldalon láthatók
Az ifjúsági találkozón: Luca és Rita jobb oldalon láthatók - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Miskolcról két görögkatolikus fiatal vehetett részt a katolikus ifjúsági világtalálkozón.

Közel negyvenfős magyar különítmény indult el Latin-Amerika egyik szegény országába, Panamába a január 22–27. között rendezett ifjúsági világtalálkozóra a Magyar Püspöki Kar képviseletében, ahol két hétre részeseivé váltak a különleges déli kultúrának és a pápa látogatásának. Élményeikről a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye Missziós Irodájában tartottak beszámolót, ahová szerkesztőségünk is meghívást kapott.

Meleg fogadtatás

– Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Ritával közösen képviselhettük egyházmegyénket ezen a felejthetetlen zarándoklaton, amibe több százezer fiatal kapcsolódott be a világ minden tájáról – kezdte fényképes előadását Nagy Luca.

Utazásunk során három országban is megfordultak.

– Párizsban szálltunk át, ahonnan Costa Ricába, San Joséba repültünk, majd közel húszórás buszút után érkeztünk meg Panamavárosba. A budapesti ismerkedőest után január 11-től 22-ig előtalálkozón vettünk részt San Joséban. Magát a világtalálkozót azért rendezték Panamában, mert az ott élők egyharmada a miskolci számozott utcákhoz hasonló szegénységben él, a felső tízezer pedig felhőkarcolókban. Sokaknak nincs lehetősége rá, hogy eljussanak más országba, de így őket is meg tudták szólítani – magyarázta Luca.

Az előadók nagy beleéléssel meséltek a helyiek kedvességéről, temperamentumosságáról, a rugalmasan kezelt időbeosztásról, a babos ételekről és a családok mély hitéről.

Kontrasztos világ

– Nagyon szegény családhoz kerültem, ahol még a víznek és ételnek is híján voltak, mégis szentképek, feszületek garmadája lógott a szobákban, és mindenki boldognak tűnt. Ezek az emberek mindenüket odaadták volna nekünk, és már három éve készültek az érkezésünkre. Később a központban épp ott szálltunk meg, ahol Ferenc pápa végigvonult. Érkezésére négy órát várakoztunk, amelyet este virrasztás, másnap pedig szentmise követett. Lelki élményekkel gazdagodva és hálatelt szívvel érkeztünk haza azért, ami itthon megadatott számunkra – osztotta meg Trestyánszki Rita.

ÉM-DA