Szeretettel és a múlt iránti tisztelettel

Szeretettel és a múlt iránti tisztelettel
Debrecen – 201 méternyi koszorúba font foszlós kalács illatozott szombaton délután a Régi Városháza udvarán, arra várva, hogy már az első adventi gyertya meggyújtása előtt ünnepi érzésekkel tölthesse meg a város lakóinak lelkét.

A 201-es szám a debreceni cukrászat életkorát jelzi. – 1817-ben egy svájci mester, Caderas Wioland nyitott a cívisvárosban először olyan üzletet, amelyben cukrászüzemben készült süteményeket lehetett vásárolni. Ezt tavaly Debrecen bejglijének megalkotásával ünnepeltük, amely a város cukrászainak összefogásával született meg, emellett diós-aszaltszilvás, mákos-narancsos ízesítése teszi különlegessé – idézte fel az előzményeket Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ebből a finomságból idén decemberben is vásárolhatnak a Debreceni Cukrászok Háza kulipintyójában, a Városháza előtt, akik nem vállalkoznak az elkészítésére.

FFA6367A-D1F9-4D98-BD9A-9721D9838432
Fotók: Derencsényi István

– Nyáron pedig cukrászaink megalkották a virágkarnevál tortáját, a debreceni mézes-mázost, amely a hírek szerint azóta is kapósabb az ország tortájánál – folytatta Bódor Edit. S mivel karácsony sincs sütemény nélkül, idén, a 201. évben, hat debreceni cukrászat kaláccsal köszönti az ünnepet. A Régi Városháza átriumának közepén, az ünnepi asztalon 201 darab összetekert fonott kalács díszelgett, s a tekercsek közepén ott lobogott az ünnepi gyertya lángja. A sok kis fénypont az udvart egy szentélyhez tette hasonlatossá. A süteményt szeretettel kínálták a betérőknek, így kapcsolódtak össze a város lakói a város múltjával és az ünneppel.

PtkI