Szeretetszolgálati díj az Immánuel igazgatójának

Győri Zsófia azt tartja az igazi kitüntetésnek, hogy ilyen munkát végezhet
Győri Zsófia azt tartja az igazi kitüntetésnek, hogy ilyen munkát végezhet - © Fotó: Égerházi Péter
Budapest, Debrecen – Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség halmozottan sérült gyermekeket gondozó Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája igazgatónője kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a fogyatékos embereket segítők feladata megteremteni azon feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzátegyék a közösség erejéhez, amit tudnak. Ezt tanítja Győri Zsófia is – jelentette ki.

Az elismerés pénteki, budapesti átadásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a fogyatékos emberek nem jótékonyságunk tárgyai, hanem egyenrangú társak a cselekvésben. Az őket segítők feladata megteremteni azon feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzátegyék a közösség erejéhez, amit tudnak. Ezt tanítja Győri Zsófia is – jelentette ki.

Kontakttánc a gondozottal

Balog Zoltán beszélt a kontakttáncról. A műfaj lényege maga az érintés, az egymás iránti figyelem. Olyan intenzív kommunikációról van szó, amelyben a test és a lélek párbeszédre kelnek. Szavai szerint egy Győri Zsófiához köthető művészeti produkcióban megláthatták a törékenység végtelen horizontját.

A kontakttáncot az igazgatónő Kulcsár Tamással, az otthon egyik gondozottjával adta elő. Ők ketten meg tudtak mutatni valamit abból, hogy mit jelent kölcsönösen egyenrangúnak tekinteni egymást – hangoztatta a miniszter. Az élni akarás sokszor egy komoly dráma, „teremtettségünk tökéletessége és sérülékenysége egymáshoz utal bennünket” – fogalmazott. Hozzáfűzte: a tánc, a mozgás öröme egy fogyatékos embernek is ugyanúgy felszabadító élmény.

Egymás értékelése

Laudációjában Huszár Pál, a református egyház zsinatának világi elnöke kiemelte, hogy Győri Zsófia 18. éve vezeti az intézményt. Ezalatt folyamatosan bővültek az otthon szolgáltatásai – mondta. Győri Zsófia életének kisgyermekkorától kezdve része volt a természetes közösség a fogyatékos emberekkel, a közös játék, ápolás, gondozás.

Segítette azt a gondolatot, hogy a kommunikáció nem kiváltság, hanem természetes jog, hiszen mindenki képes kommunikálni, csak a megfelelő eszközt kell ehhez megtalálni.

gy1Győri Zsófia | Fotó: Molnár Péter

Különleges projektbe vágott bele Győri Zsófia, amikor kontakttáncot adott elő Kulcsár Tamással – nyomatékosította. A produkcióval egymás értékelésére szeretnék irányítani a figyelmet – tette hozzá.

A díjazottnak nemcsak a fizikai, hanem a mentális akadálymentesítés is a célja. Küzd azért, hogy a fogyatékos emberek ne maradjanak láthatatlanok, hanem merjenek kilépni az intézmény falai közül. Az igazgatót az elmúlt évtizedekben elvégzett szervező, irányító munkája méltóvá tette az elismerésre – jelentette ki Huszár Pál.

Hobbi és szenvedély

Győri Zsófia a díjat megköszönve azt emelte ki, hogy a maga kedvére él, amikor dolgozik. A munkája a hivatása, a szenvedélye, a hobbija – nyomatékosította. Úgy fogalmazott, hogy nagyszerű emberek veszik körül, akikből inspirációt, lelkesedést merít.

– A valódi kitüntetés az, hogy végezheti ezt a munkát – mondta.

MTI–HBN