Szeretethíd és hadisír-gondozás

Szeretethíd és hadisír-gondozás
Szeretethíd és hadisír-gondozás - © Fotó: Csákvári Sándor
Debrecen – Ismét megrendezték a Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében. A Szeretethíd célja, hogy közösen, önkéntesen tegyünk egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségekért, értékeinkért, valamint a teremtett világért.

„Immár hagyománnyá vált, hogy a dandár és a Tiszántúli Református Egyházkerület között érvényben lévő együttműködési megállapodás alapján az Egyházkerület két debreceni református gimnáziumának tanulói közös hadisír-gondozáson vesznek részt a Hősök Temetőjében ezen az önkéntes napon. Idén rendhagyó módon már május 10-én elkezdtük a Szeretethíd önkéntes munkáját. A rendezvény központi időpontja május 16-17-e lesz.” – mondta el Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész, egyházkerületi ifjúsági referens, a hadisír-gondozás szervezője.

Fotó: Csákvári Sándor Fotó: Csákvári Sándor ©

Szombaton mintegy 120 tanuló érkezett tanáraik vezetésével a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumából és a Dóczy Gedeon Református Gimnáziumból, akik Kázmér László főhadnagy vezetésével végezték önkéntes munkájukat.

Segítségükkel a debreceni Hősök Temetője látványosan megújult. A közös munka során a diákok és felnőttek megtisztították a temetőt, összeszedték a felesleges növényzetet és kitakarították a Hősök Pantheonját.

Fotó: Csákvári Sándor Fotó: Csákvári Sándor ©

A refis diákok most is felkeresték az I. világháborúban fiatalon elesett Dr. U. Szabó Gyula református főgimnáziumi tanár, a legendás 39. gyalogezred tartalékos zászlósának sírját. „Ezt a sírt néhány éve, éppen a Szeretethíd alkalmával fedeztük fel.

Azóta kiderítettük, hogy ki volt az elesett gimnáziumi tanár. Halálának idén centenáriuma van, hiszen Dr. U. Szabó Gyula 1914. október 15-én hunyt el. Emlékét a refis diákok, illetve a 39-es Lövészzászlóalj katonái ápolják.”- mondta el Sajtos Szilárd százados.

bocskaidandar.hu