Szerencsekovácsokkal a Mihály-napi nagyvásárban

Szerencsekovácsokkal a Mihály-napi nagyvásárban
Debrecen – Ahogy ősszel ilyenkor nem ismeretlen a debreceniek számára, vásári forgatag lett úrrá e hét végére a Böszörményi úton és a csatlakozó néhány utcában. Az Akadémia utcán kovácsok – is – ütik a vasat: Debrecennek szerencsepatkót készítettek.

A Mihály-napi nagyvásárban, ahogy szintén megszokhattuk, a legtöbben ez alkalommal is megtalálhatják a kedvükre való portékát, a legmívesebb népművészeti, kézműves munkától a turkálós bugyogóig, a hamburger-kólától a hagyományos finomságokig, köszönhetően az ország minden tájáról és a határainkon túlról is érkező árusoknak – kereskedőknek és termelőknek.
 

Régi idők vásárával varázsolnak hagyományos hangulatot

 
Persze aki célzottan a népi alkotóművészet és a hagyományos kézműveskultúra iránt érdeklődik, annak érdemes rögvest az Akadémia utca torkolatában kezdenie a mustrát, ahol a debreceni Tourinform iroda és a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe közös szervezésében immár második alkalommal zajlik a Régi idők vására (emlékeztetve némiképp a korábbi Kézművesek utcájára), abból a célból, hogy a hagyományos vásárok hangulatát varázsolja vissza a Mihály-napi forgatagba. Nem csupán a hagyományos tárgyi és ételkultúra remekeire számíthat itt a vásárlátogató, hanem számos ígéretes népzenei és táncos programra és a régimódi vásári komédiát idéző egyéb játékos műsorszámra, köszönhetően a két nap alatt fellépő, hajdú-bihari művészeti együtteseknek is.
Ha épp nem a zene szavát halljuk, fémes csilingelés jut fülünkbe az Akadémia utcában, ahol Oppenauer Péter díszkovács és fegyvermester üti társaival a vasat, amíg meleg. Pontosabban nem csupán az ózdi műhely kovácsai serénykednek az üllő körül: a közönség tagjai is kipróbálhatják magukat a patkókészítésben. Szombaton késő délelőtt nem mindennapi munkadarab került a kemencéből a kalapácsok alá: Debrecen szerencsepatkója készült a látványműhelyben, ahol városi elöljárók, intézményvezetők, ismert személyiségek is feltűntek a tűz körül, olykor-olykor maguk is megmarkolva a kalapácsnyelet – például Somogyi Béla alpolgármester, Danyi Zoltán, a helyi Tourinform vezetője,Lelesz György, a közterület-felügyelet első embere, vagy Garay Nagy Tamás színművész, aki ceremóniamesterként is fel-feltűnt a Régi idők vásárában.

Danyi Zoltán tájékoztatása szerint az elkészült patkót a városházán, a Tourinform irodában állítják majd ki, emlékeztetve arra: hagyományaink megőrzését és táplálását ilyenformán is sikerült a képviselni a nagyvásárban.