Szerelmi nyilakat kilövő csiga, tüdő nélküli béka

Szerelmi nyilakat kilövő csiga, tüdő nélküli béka
Több mint százhúsz eddig ismeretlen állat- és növényfajt fedeztek fel kutatók a délkelet-ázsiai Borneó szigetén az elmúlt három évben.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint az új fajok között van egy tüdő nélkül lélegző béka, egy repülő béka, a világ leghosszabb rovara és egy meztelen csiga, amely “szerelmi nyilakat” lövöldöz kiválasztottja felé.

Nézze meg a képeket az állatokról ide kattintva!

A WWF jelentése szerint a Malajzia, Indonézia és Brunei által határolt 220 ezer négyzetkilométeres esőerdős területen, amelyet “Borneó szívének” is neveznek három év alatt 123 új fajt fedeztek fel. Ezek között 66 növény, 17 hal, öt béka, három kígyó, 29 gerinctelen állat, két hüllő és egy madár van.

A legérdekesebbek egyike egy hét centiméteres lapos fejű béka, az úgynevezett Barbourula kalimantanensis, amely kizárólag a bőrén keresztül lélegzik. Nem csak a feje, hanem az egész teste lapos, ami nem csak a lélegzéshez használt bőrfelületét növeli, hanem lehetővé teszi számára, hogy a gyors folyású patakokban az árral szemben ússzon. 2008-ban fedezték fel, csakúgy, mint a világ leghosszabb rovarát, a Phobaeticus chanit. A 36 centiméter hosszú lényből mindössze hármat találtak eddig.

Szintén az elmúlt három évben bukkantak a “Mulu-repülőbékára“, amelynek ujjai között repülőhártya van. Ezek segítségével rövid siklórepülésekkel jut el egyik fáról a másikra.

Találtak egy meztelen csigát is, amely kalcium-karbonátból álló “szerelem-nyilacskákkal” egy hormont fecskendez a párjába, hogy ezzel is fokozza a termékenységét.

A WWF szerint Borneó szívében még bőven lehetnek felfedezésre váró fajok. Az itteni esőerdőt pedig jobban kellene védeni azért, hogy ezek az állatok ne halljanak ki még azelőtt, hogy a kutatók megtalálnák őket. A természetvédelmi szervezet figyelmeztet, hogy az Borneón élő tíz főemlős, 350 madár, 150 hüllő és kétéltű, illetve 10 ezer növényfajt veszélyezteti az erdőirtás, amelynek fő oka, hogy kell a hely az ültetvényeknek. Ezeken olajpálmát illetve a cellulózgyártáshoz használt, gyors növésű fafajtákat termesztenek.

– Független Hírügynökség-