Szerdán tényleg pokoli hőség lesz, de este már fellélegezhetünk

Akt.:
Szerdán tényleg pokoli hőség lesz, de este már fellélegezhetünk
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – A szerdára várható 39-40 fok Hajdú-Biharban jó, ha évszázadonként 4-5 alkalommal előfordul.

Van évtized, amikor akár többször is lehet, míg máskor fél évszázad is eltelik ilyen meleg nélkül – olvashatók ki a meteorológiai statisztikákból. Az utóbbi években egy alkalommal, 2007 július 19-20-án volt ilyen hőség. Akkor mérték egyébként a legmagasabb hőmérsékletet Magyarországon, mégpedig Kiskunhalason 41,9 fokot. Azt, hogy most meglesz-e a 42 fok, nem lehet tudni. Mindenesetre a feltételek adottak.

Hiszen – és ezt már Pártai Lucia meteorológustól tudjuk – a forró levegő egyenesen a Szaharából érkezik hozzánk. A szerdai időjárásunk is kísértetiesen emlékeztetni fog a sivatagi viszonyokra, hiszen a felhőtlen égbolt és a magas hőmérséklet mellett délelőtt élénk, délután már erős déli-délnyugati szél fúj, és a levegőben alig lesz pára. Este aztán gyökeres változás következik. Várhatóan késő este nyugat felől Hajdú-Bihart is eléri egy zivatarlánc, ami viharos széllel, heves esővel, egy-egy foltban akár jégesővel és jelentős hőmérséklet csökkenéssel jár majd. A zivatar mögött éjszaka átvonul fölöttünk a hidegfront, és csütörtökön a friss, tiszta, óceáni levegőben már csak 27 fokig melegszik az idő, majd vasárnapig tovább csökken a hőmérséklet.

– Nyáron egyáltalán nem ritka az az időjárási helyzet, ami a szerdai forróságot, majd csütörtökre a jelentős hőmérséklet csökkenést okozza – részletezi a gyors időjárás változás okát Pártai Lucia. – Mindezt egy ciklon okozza, amelynek az előoldalán meleg, a hátoldalán hideg levegő árasztja el a nyugatról-keletre történő haladása közben a légörvény által érintett területeket, így Magyarországot is. Az extrém meleget az okozza, hogy a ciklon nagyon erős, ezért nem a Földközi-tenger vidékéről, hanem délebbről, a Szaharából szállítja a meleget Spanyolországon, Olaszországon át Magyarországra, egészen Fehéroroszországig.

„Haltak emberek”

Nagyon meleg, vagy akár szélsőséges hőmérsékletű nyarak a rendszeres meteorológiai megfigyelések előtt is voltak Debrecenben. Régi feljegyzések között kutakodva bukkantunk az 1797 júliusáról szóló feljegyzésre, miszerint a hónap elején még havazott, majd 20-ától hőség és szárazság volt. 1821. nyarán négy hónapig alig esett eső. 1823 augusztusában 40 fok feletti melegeket mértek. 1827 nyaráról ezt írta a krónikás: „Száraz, szörnyű rekkenő és állandóan meleg”. 1841 július 18-án a szerdaihoz hasonló időjárás lehetett: „Olly égető szél lengedezett, millyet magyarhon éghajlata alatt nem is gondolhatni. Ollyan meleg volt, hogy nem lehetett kinn járni miatta. Haltak benne emberek, hullottak állatok. Mint ha forró kemencéből csapna ki a hő, olyan érzése volt kint az embernek.

HBN-KZS