Szerdán lenne 100 éves idősebb Rentka László

Debrecen – A különleges évforduló kapcsán emlékúszást szervez a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola és a Smaragd Delfin az Egészségért Alapítvány.

A Hajós Alfréd-díjas idősebb Rentka László 1918. április 18-án született a debreceni gőzfürdő melletti szolgálati lakásban. A cívisváros úszóéletének meghatározó alakja magától tanult meg úszni, majd 1926-ban már leigazolta a DEAC. 1948-tól nagy, vegyes korosztályú csapatokat edzett és versenyeztetett szinte lehetetlen körülmények között. Ennek ellenére országos bajnokok, csúcstartók, vidékbajnokok, válogatott versenyzők kerültek ki a kezei alól. Számos volt tanítványa jelenleg is aktív úszó a szeniorok között, illetve többen testnevelőként dolgoznak.

A kötelező általános iskolai úszásoktatás és az utánpótlás-nevelés jegyében Rentka László több évtized alatt sok-sok ezreket tanított meg úszni Debrecenben, mindemellett a Debreceni Sportiskola úszósportjának megalapozója volt.

1996-ban elsőként kapta meg Debrecen elismerését, a Hajós Alfréd-díjat.

Április 18-án Debrecen bármely uszodájában lehet csatlakozni az emlékúszáshoz, ahol a leúszott métereket mindenki felajánlhatja Laci bácsi emlékére, a név, születési év, a helyszín és a megtett méterek megjelölésével – olvasható a debrecenisportcentrum.hu-n. Ezeket a következő e-mail-címen lehet jelezni: emlekuszas.id.rentkalaszlo@gmail.comTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek