Szerbiába szállít két guantánamói foglyot az Egyesült Államok

Washington – Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy jemeni és egy tadzsik férfit szállít a kubai területen lévő guantánamói börtöntelepről Szerbiába.

A jemeni Manszur Ahmad Szaad al-Dajfi és a tadzsik Muhammadi Davlatov elszállításával a guantánamói fogolytáborban hetvenhatra csökken a rabok száma.

Az amerikai külügyminisztérium Guantánamóval, illetve a börtöntelep bezárásával foglalkozó különmegbízottja, Lee Wolosky bejelentette: ez az első alkalom, hogy Szerbia fogad guantánamói foglyokat.

John Kerry külügyminiszter nyilatkozatban köszönte meg a szerb gesztust: “Az Egyesült Államok nagyra becsüli Szerbia nagylelkűségét, miközben tovább folytatja erőfeszítéseit a Guantánamói-öbölben lévő fogolytábor bezárására” – fogalmaz közleményében Kerry, s hangsúlyozza, hogy “a humanitárius gesztus megfelel Szerbia vezető szerepének a világpolitikában”.

A tadzsik nemzetiségű fogoly, Davlatov elszállításáról már hat évvel ezelőtt döntés született, négy minisztérium – a külügy, a védelmi, az igazságügyi és a belbiztonsági -, továbbá a vezérkari főnökök egyesített bizottsága és Országos Hírszerzési Igazgatóság Hivatala hagyta jóvá. Al-Dajfi elszállításáról tavaly októberben döntött egy felülvizsgálati bizottság, miután megállapította, hogy a jemeni férfi nem jelent fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

Wolosky különmegbízott bejelentette azt is, hogy a két fogoly elszállításáról szóló döntést Obama elnök már megküldte a kongresszusnak jóváhagyásra.

Washington vasárnap egy jemeni fogoly Olaszországba szállítását is bejelentette.

– MTI –

Címkék: , ,