Szeptembertől új és növekvő adók

Szeptember 1-jétől 4 százalékos különadó terheli a vállalkozásokat, 44-ről 54 százalékra nő természetbeni juttatások adója, az egészségbiztosítási járulék 4-ről 6 százalékra, a munkavállalói járulék pedig 1-ről 1,5 százalékra emelkedik.

Bevezetik a minimális járulékalapot, azaz a minimálbér kétszerese után kell társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ugyancsak bevezetik a 20 százalékos kamatadót, és ugyanekkora adó terheli szeptember 1-je után a tőzsdei árfolyamnyereséget is.

A szeptember 1-jétől hatályba lépő adóváltozások miatt a társas és az egyéni vállalkozásoknak eddigi kötelezettségeiket felül 4 százalékos különadó kell fizetniük, adózás előtti nyereségük után. Ez nem érinti az evás vállalkozókat, igaz, az ő átalányadójuk – októbertől – 15-ről 25 százalék lesz.

Alkalmazottaik teljesítményét a fizetésen felül is honoráló társaságokat sújtja, hogy a természetbeni juttatások adója 44-ről 54 százalékra ugrik – így a céges telefonok magáncélú használata is. Az ugyancsak zömmel a munkáltatói javadalmazás részeként nyújtott önkéntes nyugdíjpénztári befizetés szeptembertől már csak a minimálbér 50 százalékáig lesz adómentes.

Összesen körülbelül másfél millió embert érint a minimális járulékalap bevezetése: a minimálbér legalább kétszerese, azaz jelenleg 125 ezer forint után kell tb-járulékot fizetni szeptember 1-jétől. A törvény lehetővé teszi, hogy aki ennél ténylegesen kevesebbet keres, ezt munkáltatója vagy egyéni vállalkozók esetén ő maga bejelentse az APEH-nek, amely azonban gyanú esetén ellenőrzést tarthat. Az egészségbiztosítési járulék 4-ről 6 százalékra, a munkavállalói járulék pedig 1-ről 1,5 százalékra emelkedik.

Szeptember 1-jétől 20 százalék adót vetnek ki a banki kamatok után. A nyereménybetétek adója 25 százalék lesz. Az adót a bank fizeti be a betét tulajdonosa után, mégpedig az augusztus 31-ét követő első kamatperiódus leteltével. Vagyis akinek egy éves lekötésű befektetése van, az jövő ilyenkortól fizet kamatadót. Adómentes marad a lakástakarékpénztári, a nyugdíj-előtakarékossági és hosszú távú életbiztosítási számla.

Ugyancsak 20 százalékot vesz el az állam a tőzsdei árfolyamnyereségből, de ezzel egyidejűleg beszámítható lesz az árfolyamveszteség is.

Drágábbak lesznek az élvezeti cikkek. A dohányáruk jövedéki adója 5,7 százalékkal, az alkoholos italoké – a bor kivételével – hét százalékkal növekszik.

Többe kerül a gépjárművek átírása, átlagosan 20 százalékkal.