Szeptembertől iskolás leszek!

Szeptembertől iskolás leszek!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A hat (vagy hét) éveseknek óriási változást jelent az óvoda után az első osztályba lépni. Nem könnyű az új szabályokat megszokni, elvárásoknak megfelelni, s egész nap az iskolapadban ülni.

A változások, az új környezet megviselhetik a kicsiket. Néhány egyszerű ötlettel szeretnénk segíteni a váltás zökkenőmentessé tételében.

Engedjük meg, hogy elvigye magával a kedvenc plüss figuráját, babáját vagy a kisautóját, biztonságérzetet ad.

Uzsonnát, szendvicset, akkor is érdemes csomagolni a gyereknek, ha napközibe jár. Nem biztos, hogy ízleni fog neki az aznapi reggeli vagy ebéd, jó, ha van nála a megszokott otthoni ízekből. Az otthonról vitt étel sokkal jobb megoldás, mintha magának vásárol nassolni valót az iskolai büfében.

A reggeli kapkodás idegessé tehet mindenkit. Érdemes kicsit előbb ébredni, hogy jusson idő a nyugodt reggelire, ne rohanásban kelljen felöltözni, elkészülődni. A gyerek napja sem indul jól, benne is nyomot hagy, ha feszülten érkezik az iskolába, a tanítók sem nézik jó szemmel a késést.

Az első hetekben különösen fontos, hogy a gyermekkel a reggeli elválás előtt megbeszéljük, mikor hozzuk el őt az iskolából, és ki megy érte aznap. Inkább mondjunk későbbi időpontot, mintsem dugó miatt késve érkezzünk, mert a gyerek izgulni fog.

A kicsik többségének az iskola fárasztó az első hetekben. Az iskolában nincs lehetőség ebéd utáni alvásra, hiszen délután is leckét írnak a lurkók. Sokkal fáradtabban mennek haza, mint az óvodai napok után, ezért első osztályban hihetetlenül fontos, hogy esténként időben ágyba kerüljenek.

HBN
hirdetés