Csenge-ügy

2020.07.04. 15:01

A helyszínen rekonstruálták a borsodnádasdi gyilkosság körülményeit

A bíróság bejárta azt az erdős részt, ahol 2017-ben a fiatal Csengét meggyilkolták.

Fotó: Észak-Magyarország-archív

Iratokból és fényképfelvételekből már korábban jól ismert helyszínt tekintett meg személyesen a bíróság. Azt a területet járták be, ahol 2017 szeptemberében a 17 éves K. Csengét egy vízaknában holtan találták meg. A lány halálát fulladás okozta. Az előzmények szempontjából fontos kérdéseket igyekeztek tisztázni a helyszínen.

Az akkor 20 esztendős B. Roland elismerte, hogy ő dobta az aknába a tini lányt, azt viszont tagadta, hogy előtte megverte és levetkőztette volna Csengét. Első fokon a vádlottat csupán gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el, aminek a büntetési tétele messze elmarad attól, mintha szándékos gyilkosságban találták volna vétkesnek.

A közvélemény felháborodott azon, hogy az ítélethirdetés után a vádlott szabadon távozhatott, ezért az ügy másodfokú folytatása minden szempontból a figyelem középpontjába került.

Helyszíni tárgyalás

Világosban kezdték, majd sötétedés után megnézték a bűncselekmény konkrét helyszínét és annak környékét. Pontosan rekonstruálták, hogy a két fiatal hol találkozott egymással, és a rendőrségi tanúk arról is beszéltek, hogy a lány cipőit, valamint néhány cigarettacsikket melyik részen találtak meg. A bűnjelek kapcsán távolságot mértek. Azt is tisztázták: pontosan hogyan és milyen pózban találták meg Csenge holttestét.

Lehet életfogytiglan

A rendőrségi tanú arról beszélt, hogy akkor a vízaknán nem volt fedél, és jóval több víz volt benne 2017. szeptember 2-án, mint most.

– Ilyen tárgyalás után lehet a meglévő kétségeket eloszlatni azzal kapcsolatban, hogy gondatlan vagy szándékos emberölés történt – fogalmazott dr. Lichy József, a lány családjának jogi képviselője. – A vádlott húszéves fiatalember volt a cselekmény elkövetésének idején, ezért a büntetéskiszabás mértéke enyhébb megítélés alá esik. Vádaskodni sosem szabad, de gondolkodni kell. Egy 17 éves lány ájultra verve, lemeztelenítve, majd fejjel lefelé egy vízaknába dobva. Számomra nyilvánvaló, hogy valamilyen szexuális erőszaktevés volt az indíték, ezért ha ezeket a tényezőket összevetjük, akkor helye lehet az életfogytig tartó szabadságvesztés alkalmazásának, amely jelenleg 25-45 évig terjedő intervallumot jelent.

Marosréti Ervin

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában