Szépen lassan elöregszik Bihardancsháza, a faluban betelepülőkre várnak

Szépen lassan elöregszik Bihardancsháza, a faluban betelepülőkre várnak
© Fotó: Google Street View
Bihardancsháza – Érdekes ellentmondás, hogy a falu 2009-ben kialakított játszóterére még a környező településekről is eljárnak, közben a helyi lakosság nagyobb részét idős emberek teszik ki.

A kisfalvak általánosan tapasztalható elöregedése alól a megye második legkisebb lélekszámú települése sem kivétel, de Major József polgármester állítja, nem kell a végleges kihalástól tartaniuk. Beszédes adat, hogy 2014-ben tízen haltak meg, de egyetlen gyermek sem született, így a település lakóinak száma már a 190-et sem éri el.

Óvodába és iskolába régen is Bihartordára, illetve Nagyrábéra jártak a gyerekek, manapság már csak az utóbbi településre. Az ovisoknak buszt biztosítanak, a nagyobbak a helyközi járatokkal közlekednek. Munkát Dancsházán is a közfoglalkoztatás ad, igaz a tavalyi 48, illetve az idénre tervezett 44 közmunkási státuszra helyben nincs is elegendő ember, a környékről hívnak munkaerőt. Ezek után nem csoda, ha a falu tavalyi 121 milliós költségvetéséből 70 milliót a Start munkaprogrammal járó bevételek és kiadások tettek ki. Ez egyébként olyan jól sikerült, hogy a megtermelt zöldséget idén már helyben szeretnék feldolgozni.

Az elnéptelenedést a betelepülők állíthatják meg a polgármester szerint, ugyanis nagyon olcsón juthatnak ingatlanhoz náluk, ahol szinte ismeretlen a bűnözés, így nyugodt, csendes környezetet találnak a faluban.

HBN-ÉP
hirdetés