Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

Akt.:
Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban
Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban - © Fotó: magánarchívum
Berettyóújfalu – A temető az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból, hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedik.

Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak egy régészeti kft. szakemberei a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál, egy útépítést megelőző feltárás során.

A titokzatos gepidákat – néhány írásos forrástól eltekintve – csak a régészeti leletek alapján ismerhetjük meg. Az utóbbi években csupán kisebb temetőket találtak a kutatók, így a most Berettyóújfalu határában előkerült közel kétszáz sír egyedülállónak tekinthető, az elmúlt évek legnagyobb gepida leletanyaga, országos szinten a legjelentősebbek közé tartozik.

– A gepidáknak Erdélyben volt a hatalmi központjuk, azonban a mostani berettyóújfalui leletanyag alapján úgy tűnik, itt is lehetett egy jelentős centrumuk, több évszázadon keresztül élhetett itt ez a népcsoport – mondta Farkas Zoltán ásatásvezető régész.

Bár a sírok többségét kirabolták, így is számos izgalmas lelet került elő a föld alól: a csontvázas sírokból a halottal eltemetett kardok, lándzsák, fibulák, övcsatok, csontfésűk, bordás csészék és edények láttak napvilágot. Kiemelkedő lelet egy díszes pajzsdudor, egy ún. umbo, amely az aranyozott díszítéséből ítélve valószínűleg egy magas rangú gepida harcosé lehetett. A leletanyag restaurálását a kft. szakemberei már meg is kezdték, a feldolgozó munka folyamatosan halad, párhuzamosan az ásatással.


Lócsontváz a temetőből | Fotó: Magánarcívum (galéria) Lócsontváz a temetőből | Fotó: Magánarcívum (galéria) ©

A gepida temető mellett avar lovas temetkezések, házra utaló nyomok és látványos – a neolitikumból származó – agyaglelőhelyek gazdagítják a feltárást. Mindez arra enged következtetni, hogy a terület más időszakokban is kiváló adottsággal rendelkezett a letelepedésre. Az már most, a temető feltárása közben is nyilvánvaló a szakembereknek, hogy a gepidák nem tűntek el az avar uralom idején, hanem a két népcsoport együtt élhetett tovább ezen a lelőhelyen.

A szakemberek a feltárás során igyekeznek a jól bevált, hagyományos régészeti módszerek mellett a leletek felderítésében és feldolgozásában modern természettudományos módszereket is segítségül hívni. Számos, a terepi munkát és az összefüggések értelmezését meggyorsító technológiát, így 3D szkennert és speciálisan felszerelt drónt is alkalmaznak a feltáráson.

Az ásatások befejeztével megkezdődik majd a leletek régészeti értelmezése, tudományos feldolgozása.

HBN
hirdetés