Szenvedélyektől függetlenül

Szenvedélyektől függetlenül
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Egyre többen igyekeznek összehangoltan segíteni a debreceni szenvedélybetegeknek.

Manapság szinte minden családban akad legalább egy szenvedélybeteg. Nemcsak a drogfogyasztás, az alkoholizmus, hanem például a rendszeres cigarettázás is függőségnek minősül – ismertette a Józanság Napja nevű kétnapos debreceni tanácskozás elején dr. Papp Csaba a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke, a debreceni önkormányzat tanácsnoka.

jozansag2Fotó: Molnár Péter

Az egykor valamitől függők és az addikciók kezelésével, gyógyításával foglalkozó szakemberek részvételével a Simonffy utcai Ifjúsági Házban megtartott rendezvényen Papp Csaba elmondta: mivel a családtagok, az ismerősök sajnos többnyire sokáig közömbösek akkor, amikor függő helyzetben lévőkkel találkoznak, az érintettek egy darabig általában maguk küzdenek a problémájukkal. Hangsúlyozta, hogy ugyanakkor Debrecenben különösen erősek az ilyen helyzetben lévőknek segíteni akaró és tudó szervezetek.

Felsőbb erő segítségével is

Jenei Zoltán, református lelkipásztor kérdésünkre arról beszélt, hogy a cívisvárosban több ezren küzdenek függőségekkel. Velük csaknem 20 egyházi és civil szervezet foglalkozik. – A krízisben lévő embertársaink figyelmét Istenre irányítjuk, illetve arra a Jézus Krisztusra aki azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszett embert – emelte ki.

Kevés önmagunkban hinni

Pozsonyi László, a Magyar Kékkereszt Egyesület Debreceni Utógondozó Csoportjának megbízott vezetője elmondta: minden történelmi egyháznál működik iszákos mentőmisszió. – A hit által is van gyógyulás. Minden ember hinni akar valamiben. Addig amíg az illető önmagában hisz, rendszerint elbukik – vélte.

Többféle megoldás is létezik

Dr. Berényi András, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke hangsúlyozta, hogy több út is elvezet a józansághoz. Egyre több önsegítő szenvedélybetegekkel foglalkozó csoport működik Debrecenben. Így például nemcsak az alkoholistáknak, a narkománoknak, hanem például a szerencsejáték- és játékfüggőknek, de még az ezekkel küzdők hozzátartozóinak is vannak szervezeteik. OCs